Коли обсяг двигуна не впливає на податок на доставку

0
155

Відхилення об’єму двигуна від діючих показників (у літрах) не означає, що автомобіль не є об’єктом оподаткування, оскільки не впливає на його середньоринкову вартість.

На це звернув увагу Апеляційний адміністративний суд у справі №826/15940/18, задовольняючи апеляційну скаргу, повідомляє «Закон і Комерція».

У даному випадку власник транспортного засобу оскаржив податкове повідомлення-рішення ГУ ДПС у Луганській області, яким визначено грошове зобов’язання зі сплати транспортного податку за 2016, 2017, 2018 роки в сумі, що перевищує 64 тисячі гривень.

Позивач стверджує, що він не проживає та не зареєстрований у Луганській області з 2005 року, а податкові органи області не мають законних підстав стягувати з нього податки. Крім того, на його думку, ППР є незаконним, оскільки податківці порушують терміни складання та відправлення.

Суд першої та апеляційної інстанцій задовольнив цю вимогу з тих підстав, що якщо контролюючий орган не надсилає (не вручає) ППР у встановлений ПК строк (до 1 липня податкового періоду), фізична особа буде звільнена за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

Крім того, суд також зазначив, що у «Переліку легкових транспортних засобів» Мінекономрозвитку «BMW» позивача (модель X5) є нижчим від основного збору (3,0 л) відповідного року через об’єм циліндра його двигун (2993 куб.см).

по черзі. Журі Академії наук Китаю відзначило, що відповідний рік (з року виробництва не більше 5 років (включно) і середня ринкова вартість перевищує мінімальну заробітну плату в 375 разів із зазначенням марки, моделі, річного обсягу виробництва , об’єм циліндрів двигуна, тип палива, в економічному розвитку оприлюднено на офіційному веб-сайті Міністерства (відповідно до п. 267.2.1 ст. 267.2 ст. 267.2 ПК).

Об’єм двигуна – це сукупність елементів, які впливають на цінність автомобіля як об’єкта

Податки використовуються як економічна характеристика автомобіля, а не суто технічний показник. Тому KAS вважає доцільним використовувати прийняте представлення об’єму двигуна в літрах, а не детальні технічні характеристики в кубічних сантиметрах, оскільки цього достатньо для ідентифікації автомобіля.

КАС також зазначив, що контролюючий орган зобов’язаний нарахувати податок до сплати з транспортного податку за відповідний рік та подати ППР до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду. Невиконання цього обов’язку лише звільняє платника податків від відповідальності за несвоєчасну сплату, але не звільняє його від обов’язку сплати податку.

Водночас КАС визнав це протиправним і скасував ППР щодо стягнення ПДП (25 тис. грн) у 2018 році. Адже у відповідному переліку є автомобіль з такими характеристиками, як у позивача, віком до 2 років (включно). Тому автомобіль оподатковувався лише у 2016 та 2017 роках.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!