Експерти прогнозують, що споживання пального в Україні впаде на 20%

0
172

Реальне споживання нафтопродуктів в Україні 2022 року впаде на 20%, до 800 тис. т на місяць. Такий прогноз в інтервʼю Forbes озвучив директор мережі SOCAR в Україні Ігор Орлов.

«У липні ми бачимо, що ринок насичується. У цьому місяці потребу щодо дизелю буде закрито на 80%. Потребу щодо бензину закрито десь на 50%. Дефіцит автогазу було подолано на початку серпня. Ситуація приблизно однакова в усіх регіонах країни», – сказав Орлов.

З його слів, протягом одного-двох місяців зникне дефіцит дизеля й поліпшиться ситуація з бензином.

«Тоді ми зможемо зрозуміти реальне споживання нафтопродуктів у країні», – сказав директор SOCAR. Він прогнозує, що порівняно з минулим роком споживання впаде на 20%, до приблизно 800 тис. т на місяць.

«Подолання дефіциту призведе до зниження цін. Ціна на автогаз уже впала на 10%, дизель здешевшає десь на 5%. Перспективи зниження цін на бензин поки не бачу», – зазначив він.

Утім, зі слів Орлова, гострого дефіциту вже не буде. Гравці ринку налагодили логістику, закупили бензовози, знайшли контрагентів.

«Прогнозувати ціни зараз складно. З одного боку, котирування на нафту пішли вниз, що зменшує кінцеву вартість пального. З іншого, на ціни впливає курс валют, який суттєво зріс, а також логістика. Наприклад, «Укрзалізниця» нещодавно підняла свої тарифи на 70%», – сказав директор SOCAR.

Також він зазначив, що ринок продовжує працювати з коліс – ніхто не зберігає великих обсягів на нафтобазах. Резервуари на заправках дають змогу робити запаси максимум на 7 діб замість 14-ти, як це було раніше.

При цьому, з його слів, у червні мережа SOCAR вийшла на довоєнні показники з продажів дизелю, по бензину – 50% від довоєнного рівня через його нестачу.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!