Які бувають штрафи за відсутність страховки на авто в Україні

0
183
Розмір стандартного штрафу близько 500 гривень, але бувають і винятки.

Обов’язкова страховка для автомобіля, це насамперед спосіб убезпечити себе на дорозі і не боятися, що з вами чи вашим автомобілем може щось трапитися. Водночас багато водіїв оформлюють обов’язкову страховку тільки тому, що “так написано в правилах”. Причому за правилами дорожнього руху водії повинні мати лише обов’язкову страховку – ОСЦПВ.

За відсутність страхового поліса водія можуть оштрафувати співробітники поліції, але набагато страшнішим звучить той факт, що за страховку, якої немає, водієві винуватцю ДТП доведеться виплачувати потерпілому компенсацію зі своєї кишені.

Відразу зазначимо, що крім страховки у водія з собою обов’язково мають бути права та техпаспорт.

Штраф за відсутність страховки на автомобіль

Штраф за відсутність страховки умовно можна поділити на два види:

  • Штраф за відсутність страховки як такої
  • Штраф за відсутність страховки в автомобілі (правда після нещодавніх змін, які дозволяють використовувати електронну страховку замість паперової, таких штрафів дедалі менше).

Закон говорить, що водій повинен мати при собі:

Чинний страховий поліс (страховий сертифікат “Зелена карта”) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або внутрішній електронний договір, що діє, зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься у єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України.

Якщо водій належить до категорії громадян, які звільнені від сплати страховки, то у нього має бути з собою відповідний документ (посвідчення).

У свою чергу, у Статті 126 КУпАП передбачає відповідальність за:

Управління транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред’явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційний документ на транспортний засіб, а також поліс (договір) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страховий сертифікат “Зелена картка“) – тягне за собою накладення штрафу у розмірі двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Таким чином штраф за їзду без страховки для водія становитиме 425 гривень на момент 2022 року (на таку суму можуть оштрафувати водія якщо у нього не застрахований причіп).

При цьому якщо страховки немає або вона прострочена, то штраф вже складе 850 гривень.


Чи можна їздити без страховки в Україні у 2022 році

Відповідно до закону “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” в Україні всі транспортні засоби повинні мати мінімальну страховку у вигляді полісу “ОСЦПВ”. При цьому як виняток страховку можуть не оформляти:

  • учасники бойових дій;
  • постраждалі учасники Революції Гідності;
  • інваліди війни;
  • інваліди першої групи, які самостійно управляють TЗ;
  • ті, що управляють TЗ інваліда першої групи в його присутності.

Також є деякі категорії громадян, які можуть претендувати на 50% знижку при купівлі страхового полісу:

  • інваліди другої групи;
  • участні війни;
  • пенсіонери;
  • чорнобильці першої і другої категорії.

Чи можна їздити із простроченою страховкою


Такого поняття як “прострочене страхування” в українському законодавстві немає. Так, водій або має страховку, що діє, або не має її зовсім. Так, навіть за страховку, дія якої закінчилася кілька хвилин тому, водієві доведеться заплатити штраф у повному обсязі, як за відсутність страховки – 850 гривень.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!