Водіям в Україні розповіли про штраф за ГБО в автомобілі

2
50250
Auto refuel. Car at gas station being filled with fuel, fill up of liquefied petroleum gas, LPG

Незважаючи на те, що газ з початку війни серйозно подорожчав, популярність ГБО в Україні залишається стабільно високою. Практично кожен власник хоч раз думав про встановлення газу на свій автомобіль.

Процедура встановлення газу відносно дорога (починаючи від 500 доларів) і має цілу низку нюансів, починаючи від правильного налаштування, закінчуючи необхідністю реєструвати ГБО у Сервісному центрі. Раніше ми вже писали про те, як реєструвати ГБО в Україні в 2022 році і скільки коштуватиме ця процедура.

Bigmir розповідає про ціни на ГБО та його легалізацію, а також про те, як встановити ГБО в машину так, щоб у поліції не було до водія жодних питань.

Чи потрібно реєструвати ГБО в Україні?

Реєстрація газобалонного обладнання в Україні є обов’язковою, для чого потрібно обов’язково звернутись до сервісного центру МВС. Перед зверненням до відповідних структур водій повинен підготувати необхідний пакет документів:

  • паспорт громадянина України або ID картка (з копією);
  • ІПН;
  • технічний паспорт транспортного засобу;
  • сертифікат відповідності;
  • акт приймання-передачі ТЗ під час виконання робіт;
  • свідоцтво про реєстрацію компанії-установника ГБО.

Подання документів здійснюється у строк не пізніше 10 днів з моменту встановлення ГБО.

Основна складність у зборі документів полягає у дорожнечі сертифікату відповідності. Залежно від автомобіля його вартість дорівнює в середньому 3000 грн.

Як переоформити авто з ГБО

Після встановлення газового обладнання необхідно перереєструвати його з пакетом документів, зазначених вище. У разі, коли купується автомобіль із встановленим, але не зареєстрованим ГБО, також потрібна перереєстрація.

Який штраф загрожує тим, хто не зареєстрував газову установку

Якщо на авто встановлено неоформлену газову установку, штраф у разі її виявлення дорівнюватиме 340 грн. Якщо водія вдруге спіймали на неоформленому ГБО, то йому загрожує позбавлення права на водіння терміном від 3 до 6 місяців.

Як поліція дізнається, що ГБО не оформлено?

Факт неправомірного використання ГБО без відповідної реєстрації має бути зафіксовано у спеціальному документі. Якщо патрульний при перевірці документів не бачить вказівок у техпаспорті, що газ встановлений (а він встановлений), він повинен скласти акт перевірки технічного стану транспортного засобу.

У разі відсутності такого акта штраф не може вважатися законним.

Які наслідки несплати штрафу за встановлення ГБО?

Процедура аналогічна всім штрафам. Якщо протягом 30 днів штраф не буде погашено, ухвала буде передана до виконавчої служби. І вона вже має повні підстави для накладення арешту на майно власника ТЗ.

Штраф за не вписаний газ в Україні у 2022 році

Штраф за ГБО, яке не вписано до техпаспорту в Україні, становить лише 340 гривень. З іншого боку, якщо водія зловлять із неуписаним ГБО у техпаспорті вдруге протягом року, то водія можуть позбавити прав від 3 до 6 місяців і відбутися звичайним штрафом вже не вийде.

Основною причиною, чому люди встановлюють газ і не вносять зміни до документів, є завищені ціни та складність процесу сертифікації та перереєстрації автомобіля в Україні.

Чи потрібно вписувати газ у техпаспорт в Україні 2022 року?

За законом, будь-яке втручання у конструкцію авто має бути зафіксовано у відповідних документах. Насамперед у цій реєстрації зацікавлений водій ТЗ. Так, після встановлення ГБО чи будь-яких інших конструктивних змін власник авто має звернутися до сертифікаційного центру, де йому видадуть сертифікат відповідності (сертифікат ГБО), з яким вже можна буде йти на повноцінну перереєстрацію автомобіля.

Зазначимо, що для перереєстрації автомобіля в СЦ МВС власнику дається 10 робочих днів, після чого невнесені зміни до конструкції авто вже вважатимуться незаконними і водія зможуть оштрафувати.

Скільки діє сертифікат ГБО?

Сертифікат на газобалонне обладнання діє перші 10 днів з моменту встановлення. Саме у цей термін власник авто має встигнути провести процедуру перереєстрації до СЦ МВС.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!