Новини

Водіям розповіли, чи безпечно заливати в авто біопаливо

Share

Біопаливо – це свого роду «суміш» традиційного палива та біоетанолу, простіше кажучи, спирту, отриманого з рослинних компонентів, наприклад, кукурудзи. Тому такий вид палива ще називають “спиртовим” бензином. Якщо сировиною для одержання спирту використовуються не рослинні продукти, отриманий з нього етанол не може мати приставку «біо», повідомляють в Авто24 .

Даний вид палива став альтернативним автомобілям у деяких країнах світу, а основними його виробниками та споживачами у світі вважається Бразилія. Біопаливо дозволяє заощаджувати нафту для виробництва традиційного бензину, а також вважається більш екологічним, оскільки має менше хімічних сполук, які через викиди з вихлопної труби потрапляють в атмосферу.

Щоправда, загалом частка біопалива у світовому споживанні палива поки що мізерна і становить від 3 до 4%.

Потенційно Україна має величезні можливості для виробництва біопалива, оскільки є одним з головних виробників зернових у світі, має велику кількість сировини, з якої можна виробляти біоетанол.

Біопаливом в Україні, за даними Інституту споживчих експертиз, у 2021 році торгували 4 мережі АЗС – БРСМ-Нафта, Авіас, Моttо та регіональна BVS. Цікаво, що хоча «спиртовий» бензин до війни коштував на 4-5 гривень за 1 літр дешевше за звичайний (через різницю в акцизах), його не дуже охоче купували.

З початком бойових дій та утворенням дефіциту різниця в ціні значно знизилася, наприклад, у мережі АЗС «БРСМ-Нафта», мабуть, найбільшого продавця біопалива, традиційний бензин марки A95 euroPlus коштує – 51,99 грн, а марка A95 Біо – 50,99 грн. .

До переліку переваг біопалива зазвичай входять:

  • Екологічність – використання біоетанолу з рослинних елементів суміші дозволяє зменшити кількість шкідливих викидів в атмосферу;
  • відновлюваність — оскільки біоетанол виробляється з вирощених землі компонентів, його виробництво дозволяє зберегти нафту, формування якої землі відбувається набагато повільніше, а запаси обмежені;
  • економія коштів – загалом біопаливо коштує дешевше за традиційний бензин, хоча в Україні з початком війни ця різниця майже зникла, крім того, це дозволяє економити кошти при закупівлі традиційних нафтопродуктів імпортозалежним країнам.

В той же час, список «проти» такий:

  • більша витрата палива порівняно з традиційними бензинами;
  • Миючі властивості спирту вищі, ніж у звичайного бензину. Всі відкладення з бака та інших деталей паливної системи змиваються, що призводить до швидкого засмічення паливних фільтрів і іноді до поломки паливного насоса.

Що стосується шкідливості для двигуна, то, за словами шанувальників біоетанолу, за дотримання технології ця небезпека насправді сильно перебільшена.

«Спирт у будь-якому випадку залишається агресивною речовиною, навіть з використанням різноманітних присадок, до того ж дане паливо має властивість «розпадатися» з часом і тоді збитки авто вже завдаватимуться. Тобто якщо паливо довго не купують на АЗС і воно втратило свої характеристики, то автовласник, який заправився ним, може постраждати», — зазначає директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Лікар назвав головні помилки, які роблять усі водії під час перевезення дітей в авто

Забезпечення безпеки дітей у транспортному засобі має першорядне значення, однак, багато батьків з незнання припускаються…

18.05.2024

Нововведення в обов’язковому техогляді в Україні — подробиці

Хоча за офіційною статистикою поліції через технічні несправності стається менше 1% ДТП, обов’язковий техогляд все…

18.05.2024

Volkswagen та Renault не зійшлися в думках: бюджетний електромобіль під загрозою

Volkswagen і Renault припинили переговори про спільну розробку доступного електромобіля на базі Twingo, повідомили джерела.…

18.05.2024

Електро-Creta від Hyundai потрапила до об’єктивів фотошпигунів

Бестселер Hyundai в сегменті кросоверів (Creta) готується до того, щоб стати одним з автомобілів, що…

18.05.2024

У Європі розпочався продаж оновленого кросовера Ford Puma

В Іспанії вже оголошено ціни на новий Ford Puma 2024 року. Компанія відкрила конфігуратор для…

18.05.2024

Електричний пікап Toyota таки стане серійним

Японський електричний пікап Toyota Hilux EV таки стане серійною моделлю. Представлений наприкінці 2022 року електричний…

18.05.2024