Стало відомо, як довго утримаються рекордні ціни на бензин

0
403

Аналітики розповіли, як довго утримаються рекордно високі ціни на бензин.

Про це пише Reuters.

Так, ціни на паливо на заправках залишаться високими і наступного року через перебої з постачанням російської нафти. Виходячи з даних консалтингової компанії Wood Mackenzie, нафтопереробні заводи щосили намагаються задовольнити попит, що відновлюється після пандемії.

“Тиск має знизитися у другій половині наступного року, коли очікується запуск кількох нових великих нафтопереробних заводів, у тому числі на Близькому Сході”, – йдеться у звіті WoodMac.

Аналітик Wood Mackenzie Алан Гелдер зазначив, що на даний момент рекордні ціни на бензин та дизельне паливо в США, Європі та інших країнах знизили світовий попит на нафту приблизно на 1 мільйон барелів на добу, що становить приблизно 1% світового попиту.

“Система виглядає дуже напруженою, поки не з’явиться невеликий запас нових (переробних) потужностей”, – сказав він агентству Reuters.

За даними WoodMac, прибуток, який нафтопереробні заводи одержують від перегонки сирої нафти в паливо, таке як бензин і дизельне паливо, знаходиться на рекордно високому рівні близько 30 доларів за барель.

Як зазначається, західні санкції щодо російської нафти після її вторгнення в Україну в лютому призвели до зниження видобутку російської нафти та обсягів нафтопереробки та серйозно порушили потоки нафти у всьому світі, що призвело до зростання цін на нафту.

При цьому WoodMac очікує, що наступного року ціни на нафту в середньому становитимуть близько 100 доларів за барель порівняно зі 110 доларами цього року. На даний момент вартість нафти марки Brent становить близько 120 доларів за барель.

За словами Гелдера, нафтопереробний сектор працює на максимумі, де це можливо, і приділяє першорядну увагу дизельному паливу, але пропозиція залишається недостатньою для задоволення попиту, оскільки економіка продовжує відновлюватися після пандемії COVID-19.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!