Стало відомо, який штраф заплатить водій якого “впіймали” за кермом без прав

0
28572

Який розмір штрафу за їзду без прав в Україні в 2022 році, а також, що таке цифрові права водія в Дії і як ними користуватися.

Для того щоб пересуватися на механічному транспортному засобі в Україні необхідно мати при собі три документи: техпаспорт, страховку та права. У разі відсутності одного з цих документів під час зупинки працівником поліції водієві загрожує серйозний штраф.

У той же час, посвідчення водія у водія може не бути з різних причин. Так, іноді права можна просто забути вдома, іноді у водія немає потрібної категорії, а часом водії навмисне сідають за кермо, після того, як їх уже позбавили прав.


Штраф за їзду без прав в Україні 2022

На даний момент в Україні штрафи за їзду без посвідчення водія можна розділити на три категорії. Якщо водій має дійсні права, актуальність яких можна підтвердити в базі, то за відсутність самого фізичного документа передбачено штраф у розмірі 425 грн.

Якщо за кермо сіла людина, у якої в принципі немає прав, то її оштрафують на 3400 гривень. Такий же штраф покладено водієві, який пустив за кермо людини без водійського посвідчений у принципі або без посвідчення водія потрібної категорії.

Якщо ж водій був позбавлений прав, то його оштрафують на 20400 грн якщо зловлять на дорозі без посвідчення водія.

Якщо водія повторно знайшли за кермом без прав (при позбавленні та повній відсутності прав), то розмір штрафу зростає до 40800 грн.

Штраф за їзду без “відкритої” категорії прав в Україні

Якщо водій перебуває за кермом ТЗ, права на керування якого у нього немає, або вказана інша категорія, що дозволяє керувати ТЗ, то розмір штрафу дорівнюватиме 3400 грн.

Штраф за керування без прав після позбавлення

Тут слід зазначити два варіанти відсутності прав.

Якщо ви втратите права до моменту судового розгляду, то поліцейські, які вилучили права, повинні видати тимчасовий талон на керування терміном до трьох місяців, який має таку ж юридичну силу, як і посвідчення водія.

Якщо права вилучено за рішенням суду, то їзда без них карається штрафом у розмірі 20400 грн.

Штраф за керування неповнолітнім в Україні 2022

Відразу слід зазначити, що до осіб, які навчаються водінню, штрафні санкції не застосовуються. У всіх інших ситуаціях розмір штрафу складе 3400 гривень.

Якщо особа, яка вперше отримала права строком на два роки скоїла протягом двох років три правопорушення, то постійні права вона не отримує. Постійні права можуть бути видані лише у тому випадку, якщо кількість порушень не перевищує двох. При цьому всі штрафи мають бути погашені

Оскарження штрафів

Якщо водій не погоджується з рішенням патрульного, який вважав дії водія неправомірними, він може оскаржити рішення у суді. Для цього необхідно мати

  • Протокол, складений поліцією.
  • Пояснення водія про те, що сталося письмово.
  • Покази свідків письмово.

Звертатись з пакетом документів слід в управління поліції, прокуратуру або адміністративний суд.

Зазвичай на погашення штрафу дається 30 днів і після їх закінчення нараховується пеня. Якщо штраф перебуває на оскарженні, час розгляду не вважається терміном 30 днів.

Краще не витрачати час, а звертатися за оскарженням протягом 10 днів після отримання штрафу. В іншому випадку можуть бути проблеми з прийняттям на розгляд прохання.

Цифрові права водія в Україні – що це

З недавніх пір в Україні можна не возити із собою фізичні права водія. Їх замінив аналогічний цифровий документ, доступний у додатку ДІЯ. Таким чином, якщо вас зупинить поліція, то ви маєте повне право пред’явити цифрове посвідчення водія.

Чи потрібно возити права, якщо є Дія?

Електронні (цифрові) права водія в Україні мають таку ж юридичну силу, як і їхній паперовий варіант. Таким чином, якщо у вас у додатку ДІЯ є електронні права та техпаспорт, то фізичні документи можна не возити із собою.

Зазначимо, що якщо ви вибираєтеся в місця далекі від цивілізації, де немає інтернету, варто возити з собою фізичні документи. Справа в тому, що ДІЯ без інтернету може просто не завантажити потрібний документ і тоді вас можуть оштрафувати за їзду без прав в Україні.

Чинні штрафи за порушення в Україні 2022

Водіння без прав

425 грн.
126 ч.1 КпАП

Водіння без страховки
Водіння з правами, у яких закінчився термін
Водіння без техпаспорту
Водіння без права на категорію

3400 грн.
126 ч.2 КпАП

Передача ТЗ особі, яка не має категорію (також неповнолітні)
Водіння, коли прав позбавили

20400 грн.
126 ч.4 КпАП

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!