В Україні хочуть дозволити судам відбирати авто у п’яних водіїв

0
192

Автори законопроекту ініціюють зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення

Народні депутати від «Слуги народу» Георгій Мазурашу, Мар’яна Безугла та Олександр Фадієнко ініціювали внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортним засобом. Про це повідомляє « Главком » із посиланням на відповідний законопроект , зареєстрований 17 травня.

Нардепи пропонують статтю 130 Кодексу про адміністративні правопорушення, крім передбачених покарань, доповнити таким текстом: в умовах правового режиму військового або надзвичайного стану керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння тягне за собою конфіскацію транспортного засобу для подальшої передачі на потреб .

«У цей особливий період загострюється громадський запит на справедливість, більш суворе покарання, зокрема, за правопорушення, які можуть призвести до тяжких непоправних втрат. Серед таких – і керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, що нерідко призводить до ДТП із трагічними наслідками. Тобто в той час, коли у деяких законослухняних працьовитих громадян вилучають «на потреби армії» транспортний засіб, який нерідко допомагає виживати, або здійснювати підприємницьку діяльність, інші, менш відповідальні громадяни, дозволяють собі їздити за кермом у стані сп’яніння, часто наражаючи себе та інших до смертельних небезпек», – зазначено у пояснювальній записці до законопроекту.

Як відомо, під час війни деякі глави військових адміністрацій вилучають автомобілі у водіїв, яких за рішенням суду визнано винними.

Процедура така: патрульні, спіймавши п’яного водія, складають протокол та спрямовують до суду. Автомобіль одразу везуть на штраф майданчик та інформують адміністрацію. Ті, своєю чергою, повідомляють військовим.

Автомобілі, які не потрібні військовим, віддають власникам. А ті, хто поїде на передову, мають пройти оцінку. Запрошується експерт, який має провести, визначити обов’язкову вартість цього майна, бо закон не передбачає, що таке майно вилучається безплатно. Воно вилучається безкоштовно. Після того, як закінчиться військове становище, буде два способи: або будуть оплачуватись, або якщо автомобіль є, він повертатиметься, тоді оплата не проводитиметься.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!