Купівля авто за кордоном: як правильно оформити договір та уберегтися від проблем

0
240

Після впровадження безкоштовного розмитнення автомобілів, українці почали активніше шукати способи покупки авто з-за кордону. Також активізувались недобросовісні продавці, які обіцяють за місяць доставити в Україну “дешеві” машини.

Юридична компанія “Дорожній адвокат” підготувала роз’яснення, як громадянам вберегтися від оманливих пропозицій та як повернути кошти за невиконання продавцем домовленостей.

Найпоширеніша проблема – доставка авто з США, коли людям обіцяють доставити за 30-40 днів, а насправді очікування триває до 12 місяців.

Першим, що треба зробити перед замовлення автомобіля з-за кордону, це перевірити репутацію надавача послуг в інтернеті. Для цього треба почитати відгуки про його роботу від клієнтів, які вже отримали свої машини. Якщо більшість негативних – шукайте далі. Також зверніть увагу на сторінку продавця у фейсбуці. За відсутності на ній розділу з “Відгуками” можна говорити про те, що продавець видалив її, щоб приховати реальний негативний стан справ.

Як оформити договір на покупку авто з-за кордону

Перед першим авансованим платежем необхідно підписати письмовий договір – жодних усних домовленостей.

“Тому що після сплати авансованого платежу вам можуть надати для підпису договір, у якому для вас будуть передбачені лише максимальні обов’язки та мінімальні права. Зокрема, домовлені усно строки доставки авто в такому разі можуть зрости з 30 днів до 9 місяців. Може зрости і вартість. У такому договорі надавач послуг також обов’язково підвише, що він не несе відповідальності за технчіну справність автомобіля. Хоча в його обов’язки також повинно входити перевірка справності автомобіля”, – наголошують фахівці.

У письмовому договорі повинно бути зафіксовано:

  • домовлена конкретна вартість авто і всіх супутніх послуг;
  • деталізований перелік всіх домовлених послуг;
  • чіткі строки та конкретне місце доставки;
  • чітка матеріальна відповідальність надавача послуг у грошовому виразі ( за законом у розмірі 3% вартості послуг за кожен день прострочення доставлення автомобіля клієнту).

Окрім цього, варто звернути увагу на статус продавця: він юридична чи фізична особа-підприємець? Бажано укладати договір із ФОПом, оскільки з юридичної особи важче стягнути кошти (засновники підприємства не несуть матеріальну відповідальність за діяльність підприємства).

Важливо наголосити, що оплату вартості послуг треба здійснювати саме з постачальником послуг, з яким ви підписали договір.

“Часто вам пропонують оплатити вартість автомобіля напряму на закордонному сайті. При проведенні такої оплати ви не зможете потім стягнути ці кошти з іноземного продавця”, – попереджають юристи.

Якщо надавач послуг не погоджується на такі умови, то варто шукати іншого.

Що робити, коли вже замовили у недобросовісного продавця

Якщо ви не дотримались вищезазначених рекомендацій і вже довго чекаєте на авто без повернення коштів, то свої права можна захистити в суді. Важливо, щоб у вас був письмовий договір, але за його відсутності можна посилатися на свідків, що ускладнить процес.

Відповідно до статті 526 ЦКУ зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору. Згідно зі статтею 530 ЦКУ, якщо у зобов’язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Відповідно до статті 629 ЦКУ, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до положень пункту 4 частини 1 ст. 611 ЦКУ, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором, зокрема відшкодування збитків та моральної шкоди. Одним із видів порушення прострочення зобов’язання є прострочення – невиконання зобов’язання в обумовлений сторонами строк.

Окрім того, згідно із ч.5 ст. 10 Закону “Про захист прав споживачів” у разі коли виконавець не може виконати роботу відповідно до договору, за кожний день просрочення споживачеві сплачується пеня в розмірі трьох відсотків вартості роботи чи послуги.

Це означає, що з моменту укладання договору продавець набуває обов’язків та несе відповідальність у разі його невиконання чи несвоєчасного виконання.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!