Новини

Розмитнення авто для українців під час воєнного стану: що потрібно знати

Share

5 квітня 2022 року набув чинності закон про “нульову розмитнення” транспортних засобів . Він дає змогу з моменту дії військового становища без сплати деяких податків ввозити в Україну авто.

Портал “Auto 24” розповів , на який термін власників “євроблях” звільнили від сплати податків та мит, які машини не можна ввозити за цим законом і хто може скористатися безмитним ввезенням. 

Скільки діє “нульова розмитнення”? 

Військовий стан в Україні запроваджено 24 лютого і триватиме воно до 25 квітня. Таким чином, скористатися правом безмитного ввезення транспортних засобів можна лише два з половиною тижні – тобто до 25 квітня 2022 року. Президент може продовжити термін дії військового стану, проте юридично воно закінчиться 25.04.2022. Зареєструвати такі автомобілі потрібно не пізніше ніж через 10 днів після ввезення.

Хто може скористатися правом безмитного ввезення? 

Відповідно до статті 69.24 Податкового кодексу , внесеної Законом №2142-IX, фізичних осіб звільнено від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком. А у Митному кодексі статтею 9-11 ці товари звільняються і від ввізного мита. Отже, жодні податки при ввезенні автомобілів не потрібно платити. Фізичні особи-підприємці можуть користуватися цим правом, але зі сплатою акцизу. 

Чи всі машини можна ввозити за цим законом? 

За новим законом ввозити автомобілі без розмитнення не можна із Росії та Криму. Білорусь поки що до цього списку не входить.

Після закінчення військового стану чи потрібно доплачувати “розмитнення”?

У Законі про “нульовий розмитнення” сказано, що автомобілі, що ввозяться, будуть використовуватися для вільного обігу. Це означає, якщо фізична особа встигне ввезти автомобіль під час воєнного стану, доплачувати нічого не потрібно. Автомобіль можна буде продати хоч наступного дня. Але за продаж протягом одного року більше одного транспортного засобу нараховуватиметься податок, який існує і раніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Leave a Comment

View Comments

  • Не піддається поясненню з точки зору здорового глузду обмеження щодо ввезення вантажних мікроавтобусів. Йдеться про неможливість ввезти вантажний мікроавтобус який має екологічний стандарт нижче євро 5. По суті різниця між легковим авто і мікроавтобусом лише у формі автомобіля. Будь-яке безпідставне обмеження владою людини це дія спрямована, у першу чергу, проти власного громадянина і в угоду комусь.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

У США почнуть штрафувати автомобілі без водіїв

У Каліфорнії, де самоврядні автомобілі вже не новина, запроваджуються нові правила. Двома законопроектами, схваленими комітетом…

03.05.2024

Honda позбудеться невимовних імен: прощай, e:Ny1, привіт, Y1

Honda, відома своїми інноваційними автомобілями, нещодавно зіштовхнулася з проблемою, яка виявилася несподіваною навіть для такого…

03.05.2024

Відбулася прем’єра концепту електричного гоночного автомобіля Skoda Enyaq RS Race

Skoda робить ставку на електричну продуктивність, представляючи концепт гоночного автомобіля Enyaq RS Race , заснований на серійній моделі Enyaq…

03.05.2024

Розкрито Toyota з найнижчою оцінкою надійності у 2024 році

Автомобілі Toyota вважаються одними з найнадійніших на світовому ринку. Їх купують величезними тиражами та стабільно…

03.05.2024

Новий Hyundai Palisade зняли зовні та всередині

Нове покоління флагманського кросовера Hyundai Palisade має побачити світ на початку 2025 року. А поки…

03.05.2024

Ferrari готує новий суперкар з мотором V12

Ferrari готує прем'єру суперкара із 12-циліндровим двигуном. У короткому відео, опублікованому в офіційному YouTube-каналі італійської…

02.05.2024