Розмитнення авто для українців під час воєнного стану: що потрібно знати

1
4278

5 квітня 2022 року набув чинності закон про “нульову розмитнення” транспортних засобів . Він дає змогу з моменту дії військового становища без сплати деяких податків ввозити в Україну авто.

Портал “Auto 24” розповів , на який термін власників “євроблях” звільнили від сплати податків та мит, які машини не можна ввозити за цим законом і хто може скористатися безмитним ввезенням. 

Скільки діє “нульова розмитнення”? 

Військовий стан в Україні запроваджено 24 лютого і триватиме воно до 25 квітня. Таким чином, скористатися правом безмитного ввезення транспортних засобів можна лише два з половиною тижні – тобто до 25 квітня 2022 року. Президент може продовжити термін дії військового стану, проте юридично воно закінчиться 25.04.2022. Зареєструвати такі автомобілі потрібно не пізніше ніж через 10 днів після ввезення.

Хто може скористатися правом безмитного ввезення? 

Відповідно до статті 69.24 Податкового кодексу , внесеної Законом №2142-IX, фізичних осіб звільнено від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком. А у Митному кодексі статтею 9-11 ці товари звільняються і від ввізного мита. Отже, жодні податки при ввезенні автомобілів не потрібно платити. Фізичні особи-підприємці можуть користуватися цим правом, але зі сплатою акцизу. 

Чи всі машини можна ввозити за цим законом? 

За новим законом ввозити автомобілі без розмитнення не можна із Росії та Криму. Білорусь поки що до цього списку не входить.

Після закінчення військового стану чи потрібно доплачувати “розмитнення”?

У Законі про “нульовий розмитнення” сказано, що автомобілі, що ввозяться, будуть використовуватися для вільного обігу. Це означає, якщо фізична особа встигне ввезти автомобіль під час воєнного стану, доплачувати нічого не потрібно. Автомобіль можна буде продати хоч наступного дня. Але за продаж протягом одного року більше одного транспортного засобу нараховуватиметься податок, який існує і раніше.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!