Головна Новини Зупинка поліцією: як водієві спілкуватися з патрульним, щоб не нажити проблем

Зупинка поліцією: як водієві спілкуватися з патрульним, щоб не нажити проблем

0
588

Нерідко спілкування водія зі співробітником поліції нагадує діалог підлеглого, що провинився, з начальником. Але знаючи, як відповідати на запитання із провокаційним підтекстом, автомобіліст може уникнути несподіваних неприємностей.

Якщо у процесі спілкування зі співробітником поліції ви помічаєте, що його питання виглядають неправомірно, дайте зрозуміти, що подальше спілкування вестиметься виключно в рамках чинного законодавства.

1. Де і ким працюєте?

Таке питання є неоднозначним. Відповідати на нього потрібно лише у тих випадках, коли ви винні у правопорушенні, та інспектор складає протокол, де є окрема графа «місце роботи».

Якщо ж ви почули таке питання на етапі перевірки посвідчення водія, техпаспорту та інших документів, цілком можливо, що поліцейський цікавиться вашими доходами і платоспроможністю. Чиновника або юриста буде в швидкі терміни відпущено з фразою «Щасливого шляху», але рядовий офісний співробітник навряд чи зможе дати гідну «відсіч».

2. Куди їдете?

Рекомендується відповідати на таке запитання та не ухилятися від нього, оскільки багато поліцейських задають його з метою перевірки вас на факт вживання спиртних напоїв. Під час бесіди вони можуть почувати запах алкоголю.

Отримавши вичерпну відповідь, співробітник поліції зможе визначити, чи були ви замішані в якомусь злочині. Дайте відповідь, що ви рухаєтеся додому і нікуди не поспішайте. Якщо сказати, що повертаєтеся від друзів або відзначення будь-якої події, поліцейський може попросити пройти тест на алкогольне сп’яніння.

Щоб пояснити причину своєї швидкої їзди, можна використати такі відповіді:

  • поспішаю в аптеку за ліками;
  • товариш опинився в біді на дорозі і потребує допомоги;
  • їжу за дитиною до школи чи спортивної секції;
  • їду до батьків на дачу.

3. Де навчається дитина?

Якщо ви їдете з дитиною, і співробітник поліції запитує, в який клас і яку школу він ходить, навряд чи шукає навчальний заклад для своїх дітей. Швидше за все, поліцейський намагається звинуватити вас у правопорушенні через перевезення дитини без дитячого крісла (якщо це справді так). У такому разі ви можете отримати штраф.

На місці події вам не потрібно щось пояснювати чи доводити, тим паче платити штраф. Якщо ви часто їздите з дітьми в машині, краще продумати подібний варіант розвитку подій.

Для підтвердження віку дитини, яка не знаходиться в автомобільному кріслі, можна взяти свідоцтво про народження або показати сторінку паспорта, де вписані імена та дати народження дітей. Іноді прискіпливі співробітники чіпляються до відсутності фотографій на цих документах. Тому краще зробити ксерокопію закордонного паспорта дитини із завіреним нотаріусом штампом та возити його із собою.

Такі документи не є обов’язковими, але після їх пред’явлення ви скоротите час паузи і не запізнитеся з дитиною до спортивної секції або школи.

Якщо документи, які підтверджують вік дітей, відсутні, співробітник поліції може поставити кілька запитань, наприклад, як його звуть, скільки років тощо. Найчастіше ситуація дозволяється мирно. Головне – відповідати у спокійному тоні та не виявляти дратівливості.

4. Ви порушуєте?

Таке питання стосується групи заборонених. Автомобілісти з пристойним досвідом часто гірше знають актуальні зміни у правил дорожнього руху, ніж випускники автошкіл, чим і керуються багато співробітників поліції.

Питання на кшталт «порушуємо?» може застати автомобіліста зненацька, що стане приводом запросити водія у службовий автомобіль для подальшої «співбесіди». Якщо учасник дорожнього руху розгубиться і відчує себе винним, не знаючи в чому, поліцейський обов’язково скористається цим і навіть не багато намагатиметься, щоб знайти причину, за що вас оштрафувати.

Не підігруйте йому і не зізнавайтеся у тому, чого не робили. Ви давно склали іспити і не змушені повторно передавати їх, перебуваючи у службовій машині.

Якщо ви справді допустили правопорушення, і воно зафіксоване, у подібному питанні може полягати елемент корупції.

5. І що робити з вами?

Ще одне популярне питання, яке суперечить повноваженням співробітника поліції. Але, напевно, кожен автомобіліст стикався з ним. Розмова з таким характером іде до одного результату – корупції.

Не погоджуйтесь на ці провокації, адже надалі ви не зможете підтвердити факт здирництва з боку посадової особи. Також не пропонуйте вирішити питання на місці, оскільки це може бути підставою для кримінальної справи.

Оптимальна відповідь: “виключно в рамках закону”. Використовуйте його при отриманні провокаційних та нестандартних питань.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

Дякуємо!

Тепер редактори знають.