Як працюватимуть і за що штрафуватимуть фантомні патрулі

0
162

Як уже повідомляв AUTO-Consulting, цього тижня на дороги вийшли поліцейські фантоми. Тільки за перший день роботи було виписано 990 адмінпротоколів про перевищення швидкості, які будуть надіслані порушникам. Але не лише швидкісний режим контролюватимуть поліцейські фантоми.

Не секрет, що це автомобіль Skoda Kodiaq без розпізнавальних знаків поліції . Зрозуміло, що надалі марки та моделі авто не називатимуть відкрито, бо це суперечить концепції використання таких комплексів. Спецавтомобіль сертифікований за модулями “В” та “F” та нормований з усіма вимогами ДСТУ-8809:2018 Національного стандарту України та здатний до фіксації порушень правил дорожнього руху.

пол

Як відбувається фіксація адміністративного правопорушення та притягнення порушника до відповідальності:

– Ці авто оснащені системами контролю швидкості транспортних засобів, що рухаються, які дозволяють проводити вимірювання швидкості, як при русі самого фантома, так і коли фантом стоїть в певному місці. Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків із подальшою перевіркою у базах даних.
– Після чого метадані з відповідною інформацією відправляються до системи автоматичної фіксації, яка відповідні метадані опрацьовує та автоматично формує постанови про адміністративні правопорушення. До відповідальності в такому разі притягується власник авто або належний користувач.
– Майже всі перевищення швидкісного режиму фіксуватимуться в автоматичному режимі без зупинки транспортного засобу порушника.

З іншого боку, може бути фіксація правопорушень над автоматичному режимі. Такі порушення правил дорожнього руху будуть проводитись спецавтомобілем за допомогою двох відеокамер, якими оснащений автомобіль. Вони мають здатність фіксувати порушення правил дорожнього руху, які відбуваються попереду і ззаду службового автомобіля. Як правило, це відбуватиметься досить рідко і стосуватиметься лише найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху порушень правил дорожнього руху, які помічатимуть інспектори під час патрулювання фантому. Наприклад, проїзд на червоне світло або перетин подвійний суцільний, де це справді могло призвести до надсерйозних наслідків.

У такому разі інспектори, які патрулюють у «фантомі», відповідно до вимог статті 35 ЗУ “Про Національну поліцію”, зупинятимуть автомобілі порушників та розглядатимуть справи про адмінправопорушення. Притягуватися до відповідальності в такому випадку будуть водії авто, що зупинилися.

Зазначимо, що у 2021 році за Держпрограмою (реалізовується Мінінфраструктурою) заплановано закупівлю ще 30 таких спецавтомобілів.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!