Перевірка на стан сп’яніння: що потрібно знати водієві

0
2013

Штраф за ст.130 КУпАП є одним із найпопулярніших в Україні. Також дуже часто поліція штрафує невинних автомобілістів. Щоб уникнути необґрунтованого штрафу, кожен водій повинен знати нюанси процедури перевірки на стан алкогольного сп’яніння.

Проводити перевірку водіїв на наявність алкоголю в організмі можуть лише співробітники поліції та лікарі у медзакладі. Офіцери проводять перевірку на Драгери, а медики роблять аналіз.

Підставою щодо перевірки є особиста думка поліцейського (запах, порушення координації, тремтіння у руках).

Якщо водій відмовляється від перевірки, то поліцейський автоматично виписує штраф за ст.130 КУпАП. Справа в тому, що стаття передбачає покарання не лише за сп’яніння, а й за відмову від проходження перевірки.

Водій має право вимагати у поліцейського сертифікат відповідності алкотестера. Інспектор повинен на відео розповісти про права водія та порядок застосування спеціальних техзасобів. У разі відсутності нагрудної камери у офіцера потрібна наявність двох свідків. П’яним водій вважається, якщо алкотестер показав результат від 0,2 проміле. Автомобіліст має право вимагати проведення кількох перевірок. Результати перевірок мають бути зафіксовані у спеціальному акті.

Якщо правил проведення процедури перевірки на алкогольне сп’яніння не дотримано, то протокол за ст.130 КУпАП слід заперечити. Є високі шанси на його скасування.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!