Фіксувати порушення ПДР на телефон можуть дозволити в Україні

0
2673

На підкомітеті з питань законодавства про адміністративні правопорушення Комітету з правоохоронної діяльності з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради розглянуто законопроект №5798, метою якого є зменшення аварій на дорогах.

Про це інформує Департамент комунікації  МВС.

Законопроект 5798 передбачає фіксацію порушення ПДР з будь-якого мобільного пристрою, на якому буде встановлено певний мобільний додаток. Спочатку планується запустити фіксацію таких правопорушень:

– проїзд на червоне світло світлофора;
– переріз подвійної смуги;
– проїзд смугою громадського транспорту;
– проїзд залізничного переїзду на заборонений сигнал;
– перешкоджання проїзду спецтехніки, зокрема пожежна машина, поліцейський автомобіль, машина швидкої допомоги.

Планується, що зняте правопорушення за допомогою мобільного додатка передаватиметься онлайн до поліції. Далі свідок отримує відповідь від правоохоронців щодо реєстрації порушення та його подальшої долі. У свою чергу правопорушнику надсилається штраф із додаванням відеофіксації його порушення.

“Експерти впевнені, що таке нововведення значно прискорить реагування поліції на правопорушення, а водії стануть обережнішими на дорозі, знаючи, що їхні правопорушення можуть бути зафіксовані в будь-який момент. Також експерти зазначають, що завдяки цьому додатку зменшиться кількість безкарних правопорушників. Адже додаток не фіксує хто перебуває за кермом нині – мажор, депутат або високопосадовець, тому фіксуватиме абсолютно всі порушення правил дорожнього руху”, – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що завдяки мобільному додатку порушення фіксуватимуться навіть у найвіддаленіших куточках України. У містечках та селищах, де не планується встановлення камер фіксації найближчими роками, люди зможуть самостійно фіксувати порушення, що є реалізацією права громадян на реальне народовладдя. 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!