Головна Новини Чому в Європі вживані авто дорожчають, а в Україні – ні

Чому в Європі вживані авто дорожчають, а в Україні – ні

0
1059

Дослідження показує, що така тенденція склалася завдяки кільком чинникам.

Дефіцит на ринку нових автомобілів й надалі провокує підвищення цін і на вживані. Але ця тенденція більш помітна в Європі та США, аніж в Україні, стверджує Інститут досліджень авторинку.

Зокрема, в Німеччині за останній рік легкові авто віком до 3 років та пробігом до 20 тисяч кілометрів подорожчали на 56 – 59% в залежності від типу двигуна. У сусідній Польщі у листопаді зафіксована рекордна середня ціна вживаного авто – $5 515. Це на 18% більше, ніж рік тому. За прогнозами експертів, у 2022 році ця тенденція збережеться.

В Україні ринок вживаних автомобілів домінує: 90% угод купівлі-продажу припадає саме на “б-у”. З них майже 40% – вперше ввезено з-за кордону. Проте якщо проаналізувати ціни у оголошеннях на найбільш популярні автомобілі в Україні, різкого підвищення цін не відбулося (див. графік).

Аналітики називають кілька причин того, що український авторинок поки що не слідує світовим тенденціям:

    • Протягом останніх місяців на ринок потрапило багато колишніх так званих “євроблях”, пільговий період оформлення яких нещодавно закінчився. Часто на ринок вони потрапляють із ціною нижче за середню.
    • 60% ринку — це автомобілі вартістю до 10 тисяч доларів. Автомобілі віком до трьох років, які суттєво подорожчали у Євросоюзі через недоступність нових, в Україну не везуть. Середній вік ввезених машин — 13 років. Автомобілі такого віку популярні в основному лише у країнах східної Європи — зокрема, Польщі та Словаччині.
    • В Україні ще є запас «свіжопригнаних» машин. Продають їх за старими цінами, оскільки покупці ще не готові платити за них більше. Дорожче продають лише авто, привезені “на замовлення”. У інших випадках бізнесу доводиться пристосовуватися. Наприклад, купувати дешевші авто, у гіршому технічному стані чи з більшим пробігом. Адже для того, щоб продати авто та заробити, потрібно продавати його саме за ринковою ціною.

Але кілька з цих факторів втратять свою актуальність у 2022 році – зокрема, вплив “євроблях” та зниження запасів ввезених раніше авто. Тож тенденція підвищення цін на вживані авто в Україні неминуча. Аналітики прогнозують зростання вартості на 15-20% поступово, протягом першого півріччя 2022 року. Ріст цін буде пропорційним до здорожчання цих моделей у країнах Євросоюзу: від 10-20% на бюджетні моделі, до навіть 50% на дефіцитні за кордоном легковики з невеликим пробігом, віком до трьох років.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.