Різдвяний пост 2021-2022: ціль, план харчування та заборони

0
186

У православних християн 28 листопада розпочався сорокаденний Різдвяний піст, який закінчиться 6 січня – напередодні Різдва Христового.

Його ще називається Філіповим, на ім’я апостола, чию пам’ять вшановують 27 листопада. Це один із чотирьох багатоденних постів, поряд з Великим, Петровим та Успенським.

Він встановлений для того, щоб православні християни до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою та помірністю, та з чистим серцем зустріли світле свято 7 січня.

Обмеження під час Різдвяного посту

Різдвяний піст за тривалістю майже дорівнює Великому посту, але менш суворий.

Вірним людям слід уникати вживання м’яса, молока та яєць, однак у деякі дні дозволені риба, морепродукти та вино. Також у цей час не проводять обряд вінчання.

За суворим церковним статутом, у понеділок, середу та п’ятницю заборонено їсти рибу та пити вино. Можна приймати їжу без олії (суходіння) лише після вечірні. В інші дні – вівторок, четвер, суботу та неділю – дозволено вживати їжу з олією.
Риба під час Різдвяного посту дозволяється у суботні, недільні дні та великі свята, наприклад, Введення у храм Пресвятої Богородиці та дні великих святих, якщо вони припадають на вівторок чи четвер.

Якщо ж свята припадають на середу чи п’ятницю, то дозволено лише вино.

Для мирян допускаються певні послаблення. Так, вони часто не практикують сухої їжі, а риба виключається з їжі тільки в середу та п’ятницю (крім днів суворого посту з 2 по 6 січня).

Жорсткіші гастрономічні обмеження наступають за тиждень до Різдва. У цей час не можна їсти рибу, а на святвечір (6 січня) не вживають їжу до настання сутінків – поки на небі не з’явиться перша зірка – символ Віфлеємської, яка сповістила світові про народження Спасителя.

Священнослужителі нагадують, що Новий рік припадає на час посту та відзначати його потрібно скромно.

Що можна їсти під час посту

Основні продукти під час Різдвяного посту – це овочі, фрукти, гриби, ягоди, зелень, крупи, насіння, горіхи, мед, сухофрукти, олія.

Їх можна їсти сирими, наприклад, у вигляді салатів, або варити, тушкувати, запікати, додавати в пісну випічку, вареники.

Також можна пити сік, компот, кисіль, чай.

Зразковий план харчування у дні Різдвяного посту

– 28 листопада – 19 грудня:

Понеділок – гаряча їжа без додавання олії.
Вівторок, четвер, субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.
Середа, п’ятниця – сухожер (їжа, що не пройшла термічну обробку)

– 20 грудня – 1 січня:

Понеділок – гаряча їжа без олії.
Вівторок, четвер – гаряча їжа з олією.
Середа, п’ятниця – сухожер.
Субота, неділя – гаряча їжа з олією, риба, вино.

– передсвята Різдва (2-6 січня):

Неділя – гаряча їжа з олією.
Понеділок, середа – сухожер.
Вівторок – гаряча їжа без олії.
Святвечір (четвер, 6 січня) – суворий піст до сходу першої зірки.

Ціль посту

Мета будь-якого посту – вправа у помірності, очищення душі від пристрастей та гріховних помислів, підпорядкування тіла та душі духові. Піст – це відмова як від певної їжі, а й від шкідливих звичок, розваг. Це час роздумів та молитов.

У піст потрібно зосередитись на духовних питаннях, виявити милосердя, приділити увагу родичам та батькам.

Що не можна робити під час посту

Під час Різдвяного посту не можна організовувати весілля та інші урочистості, брати участь у розважальних заходах, курити, розпивати спиртні напої, заздрити, поганословити, лаятися.

Хто може не дотримуватися посту

Залежно від життєвих обставин і стану здоров’я пост можуть не дотримуватися тяжкохворих людей, вагітних жінок і матері, що годують, військові, робітники, які займаються важкою фізичною працею, мандрівники, діти до семи років.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!