Поліції хочуть повернути право зупинення автомобілів для профілактики

0
946

В Україні поліція пропонує повернути право патрульним поліцейським профілактичної зупинки автомобілів. Із такою пропозицією до Верховної Ради виступив перший заступник начальника патрульної поліції Олексій Білошицький.

За його словами, це необхідно для того, щоб правоохоронці могли ефективно виявляти водіїв, які перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння або не мають прав водія. Тобто ще до вчинення таких категорій водіїв ДТП.

В Україні поліцейські часто зупиняють автомобілі, пояснюючи водіям, що вони це роблять “для профілактики”. А потім знаходять причину штрафу. Але насправді правоохоронці мають лише десять причин для зупинки водіїв.

Насамперед, поліцейські мають право зупинити автомобіліста, якщо він порушив правил дорожнього руху; якщо машина має явні ознаки технічної несправності; якщо водій, пасажири (або сам автомобіль) причетні до ДТП або порушення закону, або якщо їх потрібно опитати. Крім того, поліція може зупинити машину, якщо є підстави вважати, що вона у розшуку.

Поліцейські можуть залучити водія до надання допомоги або як свідка.

Крім того, водіїв можуть зупиняти, якщо влада обмежила або заборонила рух, а також якщо вантаж машини створює небезпеку для оточуючих, або якщо неправильно використовуються спецсигнали.

Також поліцейські можуть зупинити євробляху для виявлення порушень митного законодавства.

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!