В Україні хочуть повернути штрафні бали за порушення правил дорожнього руху

0
1054

В Україні планують запровадити систему накладення штрафних балів за порушення водіями правил дорожнього руху. З такою ініціативою виступило МВС.

За словами першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького, відповідний законопроект уже розробляється.

Передбачається, що запровадження системи штрафних балів за порушення правил дорожнього руху посилить профілактику вчинення правопорушень.

Нагадаємо, що в Україні раніше вже діяла система балів та штрафів для водіїв. Її у 2020 році скасував президент Володимир Зеленський.

Кожному водію щорічно налічували 150 балів. У разі порушення правил дорожнього руху, яке фіксувалося в автоматичному режимі, з водія списували 50 балів. Після вичерпання ліміту водій за такі порушення мав сплачувати штрафи у грошовому вигляді.

Система діяла у 2015-2020 роках, але фактично до кінця вона так і не була реалізована. Для того, щоб запустити роботу бальної системи, потрібно було запровадити автофіксацію порушень правил дорожнього руху. А камери автофіксації з’явилися на українських дорогах лише у червні 2020 року.

Наразі камери автофіксації реєструють перевищення швидкісного режиму, але з 2022 року їх функціонал розширять. Зокрема, камери також фіксуватимуть виїзд на смугу зустрічного руху та проїзд на червоний сигнал світлофора. Мабуть, тому поліція згадала про штрафні бали за порушення правил дорожнього руху.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!