Новини

Чи потрібно знову страхувати авто при зміні власника і як заощадити час і гроші

Share

Громадяни України мають право керувати транспортним засобом, однак зробити це, не маючи на руках страхового поліса, буде вкрай складно. Більш того – кожен страховий поліс має свій термін тривалості, який рано чи пізно закінчується.

Про те, як вести себе в таких умовах і чи обов’язково робити страховку під час переоформлення авто, повідомляє hotline.finance.

Дата закінчення дії поліса вкрай рідко збігається з датою купівлі-продажу авто і тоді виникає питання, що робити з чинною страховкою. При чому замислюється над цим як старий власник авто, на якого оформлена автоцивілка, так і новий. Найчастіше обидва відправляються в страхову компанію і оформлюють нові поліси. Але є інші варіанти рішення, які дозволять заощадити час і гроші.

Варіант №1

Якщо страхувальник не бажає змінювати страховика, є можливість перенести залишок фінансових коштів з діючої страховки на нову. Для цього необхідно звернутися безпосередньо до відділення страхової компанії у своєму місті або онлайн, укласти новий договір на своє ім’я, але вже з даними нового автомобіля, закрити старий договір і переказати кошти на новий поліс. Це відмінна можливість заощадити гроші на страховці. Важливо врахувати, що переказ коштів можливий тільки за тими договорами, за якими не здійснювалися страхові виплати раніше і немає заявлених страхових випадків на момент звернення в компанію.

Варіант №2

Якщо страхувальник не бажає співпрацювати зі своїм страховиком, є можливість дострокового розірвання договору і повернення залишку грошей. Такий варіант також актуальний, якщо клієнт не має наміру купувати автотранспортний засіб і не потребує автоцивілки. Після звернення в страхову компанію фахівці проводять перерахунок та повертають клієнтові різницю між сплаченими і використаними коштами. Як і в першому варіанті, розірвання з поверненням неможливе, якщо за полісом проводилися страхові виплати.

Чи діє страховий поліс при перереєстрації автомобіля

У разі зміни власника застрахованого транспортного засобу дія договору актуальна до зазначеного в ньому терміну. А вже по закінченню новий власник купує поліс з урахуванням змін. Регламентується це положення ст. 20 Закону, де чітко прописаний перелік випадків, коли дія договору зберігається:

  • При зміні автовласників — сюди відноситься як купівля-продаж, так і дарування машини;
  • При вступі в права спадщини — транспортний засіб разом з правами і обов’язками за договором переходять іншій особі;
  • При відчуженні транспортного засобу — передача права керування за генеральним дорученням;
  • Якщо діяльність страхувальника (юридичної особи) припинена встановленої законодавством процедури і призначений її правонаступник.

У всіх перерахованих випадках новий власник може користуватися чинним полісом, а по закінченню терміну дії документа оформити новий.

Переоформлення автоцивілки при купівлі машини

У той же час, при купівлі нового автомобіля страхувальник може вчинити з полісом на свій розсуд. Він може залишити за собою права і обов’язки за чинним полісом, але на інших умовах. Крім того, в Україні можна переоформити поліс КАСКО – він відноситься до добровільного виду страхування майна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Миськів Роман

Людина яка фанатіє від спортивних автомобілів і полюбляє грати у авмобільні ігри.

Опублікував
Миськів Роман

Останні записи

Оновлений Cadillac Escalade із вражаючим дисплеєм розкрили до прем’єри

Оновлений Cadillac Escalade із диким дисплеєм розкрили до прем'єри. У США зняли флагман General Motors…

06.05.2024

BMW випустить власний позашляховик – конкурент Toyota Land Cruiser і Land Rover Defender

У світі автомобільної індустрії завжди є місце для нових трендів та напрямів розвитку. BMW, відомий…

06.05.2024

Jeep почне фарбувати пікапи Gladiator у яскраво-рожевий колір

Jeep почне фарбувати пікапи Gladiator у яскраво-рожевий колір. Глава бренду в Північній Америці Білл Пеффер…

06.05.2024

ТОП-4 головні ознаки несправності гальмівних колодок

Перевірка стану гальмівних колодок автомобіля перед літнім сезоном особливо важлива, тому що після довгої морозної…

06.05.2024

У США нові Toyota Land Cruiser Prado/250 продають із шаленими дилерськими націнками

Toyota поступово розширює ринки збуту нового покоління свого знаменитого рамного позашляховика Land Cruiser Prado, який…

06.05.2024

Новий Kia Sportage показали на зображеннях без камуфляжу

Sportage залишається найпопулярнішим кросовером у гамі Kia. Продаж машини з кожним роком тільки зростає, а…

06.05.2024