Чи потрібно знову страхувати авто при зміні власника і як заощадити час і гроші

0
1963

Громадяни України мають право керувати транспортним засобом, однак зробити це, не маючи на руках страхового поліса, буде вкрай складно. Більш того – кожен страховий поліс має свій термін тривалості, який рано чи пізно закінчується.

Про те, як вести себе в таких умовах і чи обов’язково робити страховку під час переоформлення авто, повідомляє hotline.finance.

Дата закінчення дії поліса вкрай рідко збігається з датою купівлі-продажу авто і тоді виникає питання, що робити з чинною страховкою. При чому замислюється над цим як старий власник авто, на якого оформлена автоцивілка, так і новий. Найчастіше обидва відправляються в страхову компанію і оформлюють нові поліси. Але є інші варіанти рішення, які дозволять заощадити час і гроші.

Варіант №1

Якщо страхувальник не бажає змінювати страховика, є можливість перенести залишок фінансових коштів з діючої страховки на нову. Для цього необхідно звернутися безпосередньо до відділення страхової компанії у своєму місті або онлайн, укласти новий договір на своє ім’я, але вже з даними нового автомобіля, закрити старий договір і переказати кошти на новий поліс. Це відмінна можливість заощадити гроші на страховці. Важливо врахувати, що переказ коштів можливий тільки за тими договорами, за якими не здійснювалися страхові виплати раніше і немає заявлених страхових випадків на момент звернення в компанію.

Варіант №2

Якщо страхувальник не бажає співпрацювати зі своїм страховиком, є можливість дострокового розірвання договору і повернення залишку грошей. Такий варіант також актуальний, якщо клієнт не має наміру купувати автотранспортний засіб і не потребує автоцивілки. Після звернення в страхову компанію фахівці проводять перерахунок та повертають клієнтові різницю між сплаченими і використаними коштами. Як і в першому варіанті, розірвання з поверненням неможливе, якщо за полісом проводилися страхові виплати.

Чи діє страховий поліс при перереєстрації автомобіля

У разі зміни власника застрахованого транспортного засобу дія договору актуальна до зазначеного в ньому терміну. А вже по закінченню новий власник купує поліс з урахуванням змін. Регламентується це положення ст. 20 Закону, де чітко прописаний перелік випадків, коли дія договору зберігається:

  • При зміні автовласників — сюди відноситься як купівля-продаж, так і дарування машини;
  • При вступі в права спадщини — транспортний засіб разом з правами і обов’язками за договором переходять іншій особі;
  • При відчуженні транспортного засобу — передача права керування за генеральним дорученням;
  • Якщо діяльність страхувальника (юридичної особи) припинена встановленої законодавством процедури і призначений її правонаступник.

У всіх перерахованих випадках новий власник може користуватися чинним полісом, а по закінченню терміну дії документа оформити новий.

Переоформлення автоцивілки при купівлі машини

У той же час, при купівлі нового автомобіля страхувальник може вчинити з полісом на свій розсуд. Він може залишити за собою права і обов’язки за чинним полісом, але на інших умовах. Крім того, в Україні можна переоформити поліс КАСКО – він відноситься до добровільного виду страхування майна.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!