Новини

За що в Україні позбавляють водійських прав: список порушень і як знову сісти за кермо

Share

Водії здійснюють найрізноманітніші правопорушення, від їх тяжкості залежить вид застосованого покарання. Одним з тих, які автомобілісти переживають найтяжче, є позбавлення прав.

Bigmir.auto розповів, за що можуть позбавити водійського посвідчення і що робити, якщо це вже сталося.

Коли та за що позбавляють прав в Україні

Перелік порушень, які тягнуть за собою втрату права на керування транспортними засобами, досить довгий.

Так, водійське посвідчення можуть відібрати на період від 3 до 6 місяців за керування технічно несправним авто, в тому числі тим, на якому перевозять пасажирів, і керування транспортним засобом без талона про проходження обов’язкового ТО (на сьогодні водії легкових авто категорії В не зобов’язані проходити ТО), вчинені повторно. Відповідальність за такі правопорушення регламентує ч. 4 ст. 121 КУпАП.

Прав на той самий строк позбавляють за невиконання водіями вимог співробітників поліції (ст. 122) і керування транспортним засобом особою, щодо якої вже встановлено тимчасове обмеження в праві керування транспортними засобами (ч. 3 ст. 122).

Ризикує втратити водійське посвідчення на строк від 6 до 12 місяців водій, який створив аварійну ситуацію (ч. 5 ст. 122), виїхав на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено (ч. 2 ст. 123) або скоїв порушення Правил дорожнього руху, яке призвело до дорожньо-транспортної пригоди (ст. 124).

Позбавленням права керувати транспортним засобом на 1 рік карають за керування в стані алкогольного сп’яніння (ч. 1 ст. 130), на термін від 1 до 2 років – за залишення місця ДТП, учасником якої є водій (ст. 122), на термін від 1 до 3 років – за виїзд на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено, з застереженням, що водій перевозить пасажирів або небезпечні вантажі (ч. 3 ст. 123).

Втрачають водійське посвідчення на 3 роки автомобілісти, які п’яними попалися за кермом вдруге (ч. 2 ст. 130), вжили алкоголь, наркотики та сильнодіючі препарати до приїзду правоохоронців на місце ДТП або до проведення огляду на стан сп’яніння після зупинки (ч. 4 ст. 130).

Від 5 до 7 років позбавлення права керування транспортним засобом передбачає ч. 5 ст. 126 за повторне керування автомобілем особою, у якої вже відібрали права або ніколи їх не було.

За керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння втретє за рік карають позбавленням прав на 10 років (ч. 3 ст. 130).

Що робити, якщо відібрали права в Україні

Якщо суд першої інстанції виніс рішення не на користь водія, є можливість подати апеляцію, але в такому випадку шансів повернути свої права небагато. Після позбавлення прав слід сплатити штраф і дочекатися закінчення терміну покарання. Після цього можна заново йти в автошколу і здавати на права.

Хороший юрист може врятувати справу під час розгляду справи судом першої інстанції. Крім того, якщо справу не розглянуть протягом 3 місяців, посвідчення повертається водієві автоматично.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Нововведення в обов’язковому техогляді в Україні — подробиці

Хоча за офіційною статистикою поліції через технічні несправності стається менше 1% ДТП, обов’язковий техогляд все…

18.05.2024

Volkswagen та Renault не зійшлися в думках: бюджетний електромобіль під загрозою

Volkswagen і Renault припинили переговори про спільну розробку доступного електромобіля на базі Twingo, повідомили джерела.…

18.05.2024

Електро-Creta від Hyundai потрапила до об’єктивів фотошпигунів

Бестселер Hyundai в сегменті кросоверів (Creta) готується до того, щоб стати одним з автомобілів, що…

18.05.2024

У Європі розпочався продаж оновленого кросовера Ford Puma

В Іспанії вже оголошено ціни на новий Ford Puma 2024 року. Компанія відкрила конфігуратор для…

18.05.2024

Електричний пікап Toyota таки стане серійним

Японський електричний пікап Toyota Hilux EV таки стане серійною моделлю. Представлений наприкінці 2022 року електричний…

18.05.2024

Четверте покоління Volkswagen Scirocco показали на перших зображеннях

Компанія Volkswagen припинила виробництво моделі Scirocco у 2017 році, так і не запланувавши для нього…

18.05.2024