За що в Україні позбавляють водійських прав: список порушень і як знову сісти за кермо

0
747

Водії здійснюють найрізноманітніші правопорушення, від їх тяжкості залежить вид застосованого покарання. Одним з тих, які автомобілісти переживають найтяжче, є позбавлення прав.

Bigmir.auto розповів, за що можуть позбавити водійського посвідчення і що робити, якщо це вже сталося.

Коли та за що позбавляють прав в Україні

Перелік порушень, які тягнуть за собою втрату права на керування транспортними засобами, досить довгий.

Так, водійське посвідчення можуть відібрати на період від 3 до 6 місяців за керування технічно несправним авто, в тому числі тим, на якому перевозять пасажирів, і керування транспортним засобом без талона про проходження обов’язкового ТО (на сьогодні водії легкових авто категорії В не зобов’язані проходити ТО), вчинені повторно. Відповідальність за такі правопорушення регламентує ч. 4 ст. 121 КУпАП.

Прав на той самий строк позбавляють за невиконання водіями вимог співробітників поліції (ст. 122) і керування транспортним засобом особою, щодо якої вже встановлено тимчасове обмеження в праві керування транспортними засобами (ч. 3 ст. 122).

Ризикує втратити водійське посвідчення на строк від 6 до 12 місяців водій, який створив аварійну ситуацію (ч. 5 ст. 122), виїхав на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено (ч. 2 ст. 123) або скоїв порушення Правил дорожнього руху, яке призвело до дорожньо-транспортної пригоди (ст. 124).

Позбавленням права керувати транспортним засобом на 1 рік карають за керування в стані алкогольного сп’яніння (ч. 1 ст. 130), на термін від 1 до 2 років – за залишення місця ДТП, учасником якої є водій (ст. 122), на термін від 1 до 3 років – за виїзд на залізничний переїзд, коли рух через переїзд заборонено, з застереженням, що водій перевозить пасажирів або небезпечні вантажі (ч. 3 ст. 123).

Втрачають водійське посвідчення на 3 роки автомобілісти, які п’яними попалися за кермом вдруге (ч. 2 ст. 130), вжили алкоголь, наркотики та сильнодіючі препарати до приїзду правоохоронців на місце ДТП або до проведення огляду на стан сп’яніння після зупинки (ч. 4 ст. 130).

Від 5 до 7 років позбавлення права керування транспортним засобом передбачає ч. 5 ст. 126 за повторне керування автомобілем особою, у якої вже відібрали права або ніколи їх не було.

За керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння втретє за рік карають позбавленням прав на 10 років (ч. 3 ст. 130).

Що робити, якщо відібрали права в Україні

Якщо суд першої інстанції виніс рішення не на користь водія, є можливість подати апеляцію, але в такому випадку шансів повернути свої права небагато. Після позбавлення прав слід сплатити штраф і дочекатися закінчення терміну покарання. Після цього можна заново йти в автошколу і здавати на права.

Хороший юрист може врятувати справу під час розгляду справи судом першої інстанції. Крім того, якщо справу не розглянуть протягом 3 місяців, посвідчення повертається водієві автоматично.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!