Стало відомо, чи діють українські водійські права за кордоном

Українські водійські права є дійсними в більшості європейських країн.

0
586

У багатьох європейських країнах водійські права українського зразка є дієвими. Це стосується пластикової карти або ламінованого документа, але не “книжечок” радянського типу, передає  “Обозреватель”. 

Відзначається, що українське водійське посвідчення відповідає вимогам Віденської конвенції про дорожній рух, тому використання документа законно в країнах-підписантів.

Його дія також поширюється на держави, які підписали Женевську конвенцію, але є нюанс. У цих країнах можуть знадобитися не тільки національні, але і міжнародні права. Останній документ можна отримати в сервісних центрах МВС.

Міжнародне посвідчення водія або МВУ (англ. International Driving Permit, IDP) – документ, який підтверджує право на керування транспортними засобами за межами країни, де він виданий. МВУ можна назвати офіційним багатомовним перекладом національних прав, який використовується тільки разом з ними.

Порядок отримання МВУ

Міжнародне посвідчення водія видається на підставі національного посвідчення водія в територіальних сервісних центрах МВС. Термін дії міжнародного посвідчення водія – 3 роки, але не більше терміну дії національного посвідчення водія.

Для отримання (обміну) МПО необхідно: пред’явити:

  • оригінал і копію національного посвідчення водія;
  • паспорт громадянина України;
  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • фотографія розміром 3,5х4,5 см на матовому папері;
  • платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

Якщо ж ви їдете в країну, яка не підписала Віденську або Женевську конвенцію про дорожній рух, то від водіння авто в цій країні доведеться відмовитися. Якщо ви відправляєтеся в таку країну не на відпочинок, а на тривалий термін, доведеться отримувати права місцевого зразка.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!