Головна Новини Коли пішохід не має переваги на переході: що потрібно знати водіям

Коли пішохід не має переваги на переході: що потрібно знати водіям

0
2518

Водії вже звикли, що пішохід може вибігти на пішохідний перехід, навіть якщо автомобіль за метр до перетину «зебри». Іноді, вибігаючи на дорогу, пішохід навіть не дивиться в бік автомобіля. А часто ще й розмовляє по телефону.

Однак, пішохід при виході на пішохідний перехід повинен керуватися не тільки власним розсудом. Він повинен діяти відповідно до правил дорожнього руху, пише newsyou.info .

Так, згідно з пунктом 4.7 ПДР пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах. У тому числі підземних і надземних. А в разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.

Згідно з пунктом 4.14 ПДР пішоходам забороняється, зокрема, виходити на проїжджу частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід.

При цьому, згідно з 1.10 ПДР небезпеку для руху це, зокрема, поява рухомого об’єкта, який наближається до смуги руху транспортного засобу чи перетинає її. Даний перелік не є вичерпним.

Пунктом 4.16 ПДР надано право пішоходу на перевагу під час переходу проїзної частини, позначеної нерегульованими пішохідними переходами.

Разом з тим згідно з пунктом 18.1 ПДР водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека.

Третій апеляційний суд у справі №389 / 752/21 прийшов до висновку, що вимога пункту 18.1 ПДР передбачає, що на нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу в русі перед транспортними засобами з моменту, коли вони ступили на перехід.

Також суд зазначив, що забороняється здійснювати об’їзд пішохода, що знаходиться на пішохідному переході незалежно від відстані між ним і транспортним засобом. А також збільшувати швидкість з метою “проскочити” перед пішоходом, який ступив на нерегульований пішохідний перехід.

Отже, аналізуючи правила в цій частині, суд поклав в основу надання водієм переваги пішоходу – факт знаходження пішохода на «зебрі» ( «коли ступив на перехід”).

Таким чином, якщо пішохід ще знаходиться на тротуарі, а до пішохідного переходу наближається автомобіль, то пішоходу відповідно до п.4.14 ПДР забороняється виходити, а тим більше вибігати на такий пішохідний перехід.

Зазначені висновки додатково підтверджуються частиною 1 статті 127 КУпАП, яка передбачає накладення на пішоходів штрафу в розмірі 255 грн за «перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються».

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!


Дякуємо!

Тепер редактори знають.