Новини

Верховна Рада дозволила АЗС розбавляти бензин

Share

30 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла законопроект № 3356-Д, яким передбачається обов’язкове додавання в бензин біоетанолу на рівні не менше 5%. 

Розведення бензинового палива спеціальним спиртом направлено на поліпшення екологічної ситуації в Україні. Виняток становить бензин з октановим числом 98 і вище, а також паливо, яке постачається для потреб Міністерства оборони, Державного резерву і створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів.

Документ під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) в Галузі транспорту» (№356-д від 05.11.2020) спрямований на імплементацію положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28 / ЄС від 23 квітня 2009 року щодо поступовому переході до енергії, виробленої з відновлювальних джерел.

В Україні планується здійснити поступовий перехід, збільшуючи кількість біопалива з 3% до 5%. Таким чином, як кажуть фахівці, автомобілістам не потрібно буде турбуватися про те, як «розбавлений» бензин вплине на роботу автотранспортного засобу та його двигуна, зокрема. Така практика поширена в Європі, тому Україна просто переймає її досвід.

За недотримання норм вмісту біопалива в бензинах за кожну тонну відпущеної партії передбачений штраф в розмірі семи прожиткових мінімумів. За порушення термінів надання інформації про вміст біопалива до семи днів – штраф у 100 прожиткових мінімумів, понад семи днів – 150 прожиткових мінімумів.

Прихильники законопроекту, зокрема Українська асоціація виробників біоетанолу ( «Укрбіоетанол») стверджують, що введення норми про обов’язкове спирті в бензинах посприяє розвитку виробництва біоетанолу в Україні, а також зниження залежності від імпорту енергоносіїв. 

Варто відзначити, що спирт, який використовується для розведення, – це спеціальний технічний спирт, неочищений, з великою кількістю сивушних масел, зневоднений.

У той же час НАУ вважає за доцільне встановити норму вмісту біопалива на рівні не вище 5%, а також виключити з норм законопроекту високі штрафи і відстрочити його введення до 1 липня 2022 року.

У НАУ також відзначають, що, якщо Україна, приклад рішення на користь занадто великої частки біокомпонентів в бензинах, це призведе до того, що вітчизняний споживач буде шукати альтернативу такому «розбавленому» паливу. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: АЗС

Останні записи

Новий Kia Sportage показали на зображеннях без камуфляжу

Sportage залишається найпопулярнішим кросовером у гамі Kia. Продаж машини з кожним роком тільки зростає, а…

06.05.2024

Дослідження: електромобілі виявилися надійнішими за машини з ДВЗ

ADAC опублікував свою статистику поломок за 2024 рік, яка показує, що електромобілі продовжують залишатися надійнішими…

06.05.2024

Китайський автопром зайняв понад 30% світового авторинку

У березні 2024 року на китайські автомобілі припало 33% від загального обсягу світового продажу автомобілів,…

06.05.2024

Новий електричний Mercedes-Benz G-Class випробували на льоду

Mercedes-Benz обіцяє, що майбутній EQG, також відомий як електричний варіант G-Class, стане справжнім позашляховиком. Є…

05.05.2024

Електромобілі проти машин з ДВЗ: названі найнадійніші машини

Експерти опублікували статистику поломок ADAC за 2024 рік, що підтверджує, що електромобілі залишаються надійнішими за автомобілі…

05.05.2024

Моделі Polestar отримають супершвидку зарядку за 10 хвилин

Шведські електромобілі Polestar отримають супершвидку 10-хвилинну зарядку. Шведський виробник електромобілів Polestar спільно з компанією StoreDot,…

05.05.2024