Верховна Рада дозволила АЗС розбавляти бензин

0
271

30 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла законопроект № 3356-Д, яким передбачається обов’язкове додавання в бензин біоетанолу на рівні не менше 5%. 

Розведення бензинового палива спеціальним спиртом направлено на поліпшення екологічної ситуації в Україні. Виняток становить бензин з октановим числом 98 і вище, а також паливо, яке постачається для потреб Міністерства оборони, Державного резерву і створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів.

Документ під назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) в Галузі транспорту» (№356-д від 05.11.2020) спрямований на імплементацію положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28 / ЄС від 23 квітня 2009 року щодо поступовому переході до енергії, виробленої з відновлювальних джерел.

В Україні планується здійснити поступовий перехід, збільшуючи кількість біопалива з 3% до 5%. Таким чином, як кажуть фахівці, автомобілістам не потрібно буде турбуватися про те, як «розбавлений» бензин вплине на роботу автотранспортного засобу та його двигуна, зокрема. Така практика поширена в Європі, тому Україна просто переймає її досвід.

За недотримання норм вмісту біопалива в бензинах за кожну тонну відпущеної партії передбачений штраф в розмірі семи прожиткових мінімумів. За порушення термінів надання інформації про вміст біопалива до семи днів – штраф у 100 прожиткових мінімумів, понад семи днів – 150 прожиткових мінімумів.

Прихильники законопроекту, зокрема Українська асоціація виробників біоетанолу ( «Укрбіоетанол») стверджують, що введення норми про обов’язкове спирті в бензинах посприяє розвитку виробництва біоетанолу в Україні, а також зниження залежності від імпорту енергоносіїв. 

Варто відзначити, що спирт, який використовується для розведення, – це спеціальний технічний спирт, неочищений, з великою кількістю сивушних масел, зневоднений.

У той же час НАУ вважає за доцільне встановити норму вмісту біопалива на рівні не вище 5%, а також виключити з норм законопроекту високі штрафи і відстрочити його введення до 1 липня 2022 року.

У НАУ також відзначають, що, якщо Україна, приклад рішення на користь занадто великої частки біокомпонентів в бензинах, це призведе до того, що вітчизняний споживач буде шукати альтернативу такому «розбавленому» паливу. 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!