Водіям нагадали, в яких випадках пішохід має перевагу на «зебрі»

0
164

Всі водії вже звикли, що пішохід може вибігти на пішохідний перехід, навіть якщо автомобіль знаходиться в метрі до перетину «зебри». Іноді, вибігаючи на дорогу, пішохід навіть не дивиться в бік автомобіля. А часто ще й розмовляє по телефону.

Однак, пішохід при виході на проїжджу частину повинен керуватися не тільки власним розсудом, а діяти відповідно до правил дорожнього руху. У тому числі на пішохідному переході, інформує MMR.

Так, відповідно до пункту 4.7 ПДР пішоходи повинні переходити проїзну частину по пішохідних переходах, у тому числі підземних і надземних, а у разі їх відсутності – на перехрестях по лініях тротуарів або узбіч.

Згідно з пунктом 4.14 ПДР пішоходам забороняється, зокрема, виходити на проїжджу частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе та інших учасників руху; раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід.

При цьому, відповідно до 1.10 ПДР небезпека для руху це, зокрема, поява рухомого об’єкта, який наближається до смуги руху транспортного засобу чи перетинає її. Даний перелік не є вичерпним.

Пунктом 4.16 ПДР надано право пішоходу на перевагу під час переходу проїзної частини позначеними нерегульованими пішохідними переходами.

У той же час відповідно до пункту 18.1 ПДР водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека.

Верховний суд у справі №751/4821/17 дійшов висновку, що вимога пункту 18.1 ПДР передбачає, що на нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу в русі перед транспортними засобами з моменту, коли вони ступили на перехід. Також суд дійшов висновку, що забороняється здійснювати об’їзд пішохода, який знаходиться на пішохідному переході незалежно від відстані між ним і транспортним засобом, а також збільшувати швидкість з метою «проскочити» перед пішоходом, який ступив на нерегульований пішохідний перехід.

Отже, аналізуючи правила в цій частині, Верховний суд поклав в основу надання водієм переваги пішоходу – факт перебування пішохода на “зебрі” («коли ступив на перехід»).

Таким чином, якщо пішохід перебуває на тротуарі, а до пішохідного переходу наближається автомобіль, то пішоходу відповідно до п.4.14 ПДР забороняється виходити, а тим більше вибігати на такий пішохідний перехід.

Зазначені висновки додатково підтверджуються частиною 1 статті 127 КУпАП, яка передбачає накладення на пішоходів штрафу в розмірі 255 грн. за «перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються».

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.