Рада тимчасово спростила розмитнення авто на єврономерах

0
290

Верховна рада у другому читанні підтримала законопроєкт №4644-д стосовно доступного розмитнення ввезених автомобілів, які ввезли в Україну до 1 січня 2021 року.

Відповідне рішення на позачерговому засіданні 15 квітня підтримали 237 народних депутатів.

За словами одного з авторів законопроєкту, заступника голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, нардепа “Слуги народу” Олександра Ковальчука, законопроєкт діятиме почне діяти за 30 днів після його підписання, та протягом 180 днів.

“Це пільговий період, коли українці зможуть приїхати розмитнити свої автомобілі, які ввезені на територію України до 31 грудня 2020 року. Це має бути стандарт “Євро-2″, мають бути належним чином оформлені документи про купівлю автівки та готовність сплати по прозорим процедурам невеликої суми”, – сказав Ковальчук.

Згідно із законопроєктом, усі, хто не зареєстрував авто, ввезені до вказаної в законі дати, зможуть це зробити сплативши один раз тисячу євро мита. Розмитнити можна буде лише автомобіль однієї категорії на одну людину (один легковий, один вантажний, один причіп).

Ті, хто порушив митний кодекс під час ввезення автівки, можуть бути звільнені від відповідальності, якщо сплатять до бюджету суму у п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 гривень ред.).

Також на пів року звільняються від оподаткування вживані раніше автівки, які класифікуються з товарними пропозиціями 8702, 8703, 8704 (масою до 3,5 тони), 8711 та причепи до них 8716, були ввезені до України в період до 31 грудня 2020 року і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

“Ми говоримо, що це крайня можливість для розмитнення, бо правоохоронці на сьогодні мають об’єднану базу з прикордонною та митною службою, з легкістю можуть визначати, хто є порушником. Ті, хто не розмитниться в цей період – стануть правопорушниками, а автомобілі можуть бути конфіскованими”, – додав Ковальчук.

Окрім цього Верховна рада підтримала законопроєкт №4643-д, який вносить зміни до Податкового кодексу щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об’єктом оподаткування якими є транспортні засоби.

Податкова ставка не поширюється на транспортні засоби, якщо вони не відповідають екологічним нормам “ЄВРО-2” та якщо авто має походження з країни-агресора.

Що відомо

  • 18 лютого Верховна рада ухвалила за основу законопроєкт №4644-д про разове розмитнення машин, які ввезли в Україну до 1 січня 2021 року.
  • У разі ухвалення в цілому, ввезені до цієї дати автомобілі на пів року звільнять від оподаткування та від адміністративної відповідальності за порушення митного кодексу.
  • Верховна Рада 19 грудня 2019 року ухвалила у другому читанні законопроєкт, яким відтерміновуються штрафи за порушення митного оформлення автомобілів із європейськими номерами до кінця поточного року.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!