В Україні хочуть повернути дорожній збір

0
437

На наступний рік в Україні хочуть ввести обов’язковий техогляд для приватного автотранспорту. Відповідний законопроект вже є на сайті Міністерства інфраструктури. Однак, крім повернення техогляду, в міністерстві просувають і ідею повернення дорожнього збору з автовласників, інформує повідомляв AUTO-Consulting.

Притому, в Мінінфраструктури хочуть за допомогою дорожнього збору стимулювати українців купувати більш екологічні авто, тобто прив’язати ставки дорожнього збору до рівня вихлопу авто. Ця пропозиція обговорювалася на засіданні Кабінету Міністрів в пакеті пропозицій щодо розвитку електрозарядной інфраструктури і т.п.

Самі ставки, за допомогою яких в Мінінфраструктури планують змусити українців швидше продавати свої старі авто і купувати нові, більш екологічні, не давалися.

Крім того, той самий “дорожній збір”, який хочуть реанімувати, водії і так зараз платять – він “зашитий” в вигляді частини акцизу в вартість палива. Його безпосередньо сплачують до бюджету оператори нафторинку. Більш того, Україна відмовилася від фіксованого транспортного збору в 2011 році, Після скасування техогляду і перейшла на систему його справляння з реалізованого палива з кількох причин. По-перше, зникла контрольна точка, де держава перевіряла сплату транспортного податку (при проходженні ТО). По-друге, податок в ціні палива був більш справедливим. Той, хто більше їздить – більше і платить.

Раніше величина транспортного податку залежала від кубатури двигуна і ніяк не враховувала частоту поїздок.

Однак з появою на дорогах електромобілів з’явилася категорія автомобілістів, які взагалі ніяк не беруть участь в утриманні дорожньої інфраструктури. Вони не заправляються нафтопродуктами, в ціні яких і міститься транспортний податок. А станом на 01.01.2021 р в Україні вже налічувалося 25 тис. електромобілів. Очевидно, що і далі їх число буде рости, тому в Мінінфраструктури вирішили, що настав час повернути транспортний податок, як окрему позицію, тим більше, що контрольна точка перевірки його сплати знову скоро з’явиться – момент видачі документа про проходження технічного контролю автотранспорту.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!