Водіїв попередили про покарання за відсутність аптечки

0
1089

Нерідко українських водіїв штрафують за відсутність аптечки або вогнегасника. Однак, експерти запевняють, в Законі України ніде не прописано покарання або штраф за це.

Як вчинити, якщо вас зупинили і вимагають пред’явити аптечку, як довести свою невинність і уникнути штрафу далі в матеріалі.

Як відомо, в Україні патрульний поліцейський має право перевірити комплектність транспортного засобу. Багато водіїв розуміють, що мова йде про аптечку, знак аварійної зупинки й вогнегасник. Пише “Моноліт“.

Але в той же час, поліцейські не можуть провести огляд транспортного засобу без згоди водія. Право на огляд без згоди представник правоохоронних органів може реалізувати тільки у виняткових випадках.

Таким чином, щоб звинуватити водія у відсутності аптечки, знака аварійної зупинки або вогнегасника, інспектор повинен отримати зізнання від самого водія.

Далі, що ще не мало важливо, як виявилося, ні в одному нормативноправовому акті немає розшифровки даного терміна.

Як відзначають експерти, якщо інспектор захоче, як написано в ПДР, перевірити комплектність вашого ТЗ, поцікавтеся, що він має на увазі й в якому законі про це сказано.

Поліцейські не мають права оштрафувати за відсутність вогнегасника, аптечки або знака АЗ, так як ніякими законами або підзаконними актами не передбачена відповідальність, яка передбачає покарання за даний вид порушення.

Зазначається, що інспектори найчастіше посилаються на статтю 121 КУпАП (водій керує автомобілем, який має технічну несправність, при якій експлуатація ТЗ заборонена). За дане порушення передбачений штраф – від 340 до 425 гривень.

Але відсутність вищеназваних предметів ніяк не може бути технічною несправністю.

Експерти радять обов’язково оскаржити винесену постанову.

На думку фахівців, відсутність одного з предметів має розглядатися через призму статті 125 КУпАП і трактуватися як будь-яке інше порушення ПДР, за що передбачено лише винесення попередження.

Є ще один спосіб уникнути штрафу, при цьому не сперечаючись з правоохоронцями.

Якщо ви зізналися інспектору, що одного з предметів у вас немає, заявіть, що перед виїздом всі предмети були в наявності, але по дорозі були застосовані за призначенням:

– аптечка була віддана велосипедисту, що впав;

– знак аварійної зупинки був відданий водієві автобуса, що зламався;

– вогнегасник використали, щоб загасити кинуте багаття на узбіччі біля лісу.

Скажіть також, що ви тепер, згідно з правилами дорожнього руху України, рухаєтеся до місця стоянки або ремонту, дотримуючись запобіжних заходів.

Але, все ж, рекомендуємо не забувати возити з собою аптечку, знак аварійної зупинки й вогнегасник. І не ігнорувати дане правило.

Можливо ці предмети вам ніколи не знадобляться, але, з іншого боку, вони можуть врятувати життя вам або іншій людині.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!