Новини

Нові правила дорожнього руху: про що потрібно знати водіям у 2021 році

Share

У 2021 року почнуть діяти нові норми правил дорожнього руху, деякі з них будуть приведені у відповідність з європейськими. Водіїв також чекає підвищення штрафів і посилення кримінальної відповідальності.

Сайт «Рубрика» зібрав всю інформацію про нові норми: тих, що вже вступили в силу, і тих, які тільки будуть введені.

Змінюються правила перевезення дітей

Водіям, які перевозять в автомобілях дітей, слід звернути увагу на зміни, внесені в ПДР щодо пересування дітей в автокріслах. Нові норми запроваджують європейські підходи та правила перевезень.

Раніше обмеження були встановлені для дітей, зріст яких менше 145 см, і для дітей до 12 років. Тепер вікове обмеження з правил прибрали і використання дитячих утримуючих систем в автомобілі є обов’язковим під час перевезення дітей, зріст яких менше 145 см.

Норма не стосується регулярних та нерегулярних пасажирських автобусних перевезень, за умови дотримання встановлених обмежень швидкості, а також автомобілів швидкої допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, MBД, Нацполіціі, ГСЧС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання службового завдання.

Норма вже вступила в силу. При її недотриманні водій буде оштрафований на 510 гривень.

Профілактичні зупинки поліцейськими з 22:00 до 8:00

Поки що поліцейські не можуть безпідставно зупинити автомобіль, якщо тільки водій не порушив ПДР. Але незабаром поліцейські зможуть це робити «без причини», а в якості «профілактичної зупинки» вночі, в період з 22:00 до 8:00, а також у святкові, вихідні дні та протягом наступного дня після таких днів. Профілактичні зупинки будуть здійснюватися для перевірки водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Норма ще не вступила в силу. Закон №2695, якими вносяться зміни, почне діяти на наступний день після того, як його офіційно опублікують. Поки що він на стадії підпису Президентом.

Нові правила поведінки під час зупинок: руки на кермі, не виходити з машини

У разі зупинки змінюються і вимоги до водія і пасажира, вони стають більш жорсткими. Нові норми будуть міститися в Законі про дорожній рух. Так, у разі сигналу про зупинку водій буде зобов’язаний:

  • Зупинити транспортний засіб на спеціально відведених ділянці або з’їхавши на узбіччя якомога правіше.
  • Тримати руки в поле зору поліцейського або посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху і не виходити з транспортного засобу без дозволу.
  • На вимогу поліцейського пред’явити посвідчення водія, техпаспорт, і, якщо ви порушили ПДР – страховку.
  • Виходити з автомобіля потрібно тільки на вимогу поліцейського.
  • Пасажир при цьому також зобов’язаний перебувати на своєму місці до відповідного розпорядження або вимоги поліцейського, а на його вимогу – вийти з машини.

Норма вступить в силу після того, як почне діяти закон №2695.

Забрати машину на штрафмайданчик можуть без понятих

Якщо раніше огляд водіїв на стан сп’яніння міг проводитися тільки в присутності двох понятих, то тепер це буде не обов’язково, якщо ці дії фіксуються на камеру співробітником поліції. Те ж стосується і тимчасового вилучення транспортних засобів – поняті не потрібні, якщо затримання буде проводитися з фото- і відеозйомкою.

Норма вступить в силу після того, як почне діяти закон №2695.

Камери

Штрафи з камер фотофіксації будуть приходити, якщо водій рухався по смузі громадського транспорту

Порушення правил проїзду по смузі громадського транспорту буде фіксуватися, а порушники отримають штрафи в розмірі 510 гривень. Перша така камера вже встановлена ​​на бульварі Дружби народів, 36 і працює з 15 лютого. Про це повідомив Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції.

Іспит для отримання прав буде проводитися по-іншому

МВС розробило проект постанови про зміну порядку видачі посвідчень водія та допуску громадян до транспортних засобів. Поки що проект не зареєстрований в Раді, а лише опублікований на сайті МВС для публічного обговорення. Запропоновані норми припускають, що здати «практику» після теорії можна буде протягом 2 років після здачі «теорії» водіння, а не протягом 3 місяців, – саме такий термін припускають діючі норми. Що стосується місця здачі, то проектом пропонується здавати водіння для категорій В, С1, С, D1, D (автомобілі, вантажівки, автобуси) – виключно в умовах дорожнього руху на певних територіальним сервісним центром МВС маршрутах, а не на майданчиках навчання, як зараз .

Щоб відкрити нову категорію, підтверджувати стаж водіння наявної категорії (навички управління, безперервний стаж) в разі прийняття законопроекту не буде потрібно.

Водійські права будуть містити більше інформації

В правах нового зразка вищезазначеним проектом пропонується вносити в формі кодів інформацію про обмеження, при яких дозволено керувати транспортними засобами. Це засіб корекції та / або захисту зору, окуляри, контактні лінзи, пов’язка на око, спеціальне оптичне пристрій, слуховий апарат / засіб для спілкування, протези кінцівок / ортези на кінцівки, протези верхньої або нижньої кінцівки, ортез на верхньої кінцівки.

Відповідна позначка з’явиться і в разі, якщо водій здавав іспит водіння на коробці «автомат».

Вступлять ці норми в дію, і яким буде остаточний перелік нових норм поки не відомо – документу ще належить пройти публічні обговорення, парламентські комітети і обидва читання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: ПДР

Останні записи

Ferrari готує новий суперкар з мотором V12

Ferrari готує прем'єру суперкара із 12-циліндровим двигуном. У короткому відео, опублікованому в офіційному YouTube-каналі італійської…

02.05.2024

В Україні створили нову машину для бездоріжжя

Завод спецтехніки «Техкомплект» продовжує постачання таких затребуваних на вітчизняному ринку сьогодні аварійно-ремонтних майстерень. Днями було…

02.05.2024

Tesla припинила розвиток Supercharger та звільнила керівників проекту

Tesla залишили кілька керівників мережі швидкої зарядки Supercharger. Внаслідок реструктуризації корпорацію залишила голова підрозділу Ребекка…

02.05.2024

800-сильний McLaren Senna розбили об стіну під час поліцейського розвороту (відео)

Американець розбив об стіну McLaren Senna вартістю 1,3 мільйона доларів. Інцидент стався на бульварі Вентура…

02.05.2024

Відбувся дебют нових базових версій Mercedes-Benz EQA та EQB

У відповідь на зростання попиту на електромобілі Mercedes-Benz оголосив про значне зниження стартової ціни на…

02.05.2024

Tesla Model Y залишається найпопулярнішою моделлю американської марки

Tesla Cybertruck став одним із найбільш значних запусків в автомобільній індустрії США минулого року, не…

02.05.2024