Нові правила дорожнього руху: про що потрібно знати водіям у 2021 році

0
1387

У 2021 року почнуть діяти нові норми правил дорожнього руху, деякі з них будуть приведені у відповідність з європейськими. Водіїв також чекає підвищення штрафів і посилення кримінальної відповідальності.

Сайт «Рубрика» зібрав всю інформацію про нові норми: тих, що вже вступили в силу, і тих, які тільки будуть введені.

Змінюються правила перевезення дітей

Водіям, які перевозять в автомобілях дітей, слід звернути увагу на зміни, внесені в ПДР щодо пересування дітей в автокріслах. Нові норми запроваджують європейські підходи та правила перевезень.

Раніше обмеження були встановлені для дітей, зріст яких менше 145 см, і для дітей до 12 років. Тепер вікове обмеження з правил прибрали і використання дитячих утримуючих систем в автомобілі є обов’язковим під час перевезення дітей, зріст яких менше 145 см.

Норма не стосується регулярних та нерегулярних пасажирських автобусних перевезень, за умови дотримання встановлених обмежень швидкості, а також автомобілів швидкої допомоги, оперативних транспортних засобів Міноборони, MBД, Нацполіціі, ГСЧС, Держприкордонслужби, Служби безпеки, Управління державної охорони під час виконання службового завдання.

Норма вже вступила в силу. При її недотриманні водій буде оштрафований на 510 гривень.

Профілактичні зупинки поліцейськими з 22:00 до 8:00

Поки що поліцейські не можуть безпідставно зупинити автомобіль, якщо тільки водій не порушив ПДР. Але незабаром поліцейські зможуть це робити «без причини», а в якості «профілактичної зупинки» вночі, в період з 22:00 до 8:00, а також у святкові, вихідні дні та протягом наступного дня після таких днів. Профілактичні зупинки будуть здійснюватися для перевірки водія на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Норма ще не вступила в силу. Закон №2695, якими вносяться зміни, почне діяти на наступний день після того, як його офіційно опублікують. Поки що він на стадії підпису Президентом.

Нові правила поведінки під час зупинок: руки на кермі, не виходити з машини

У разі зупинки змінюються і вимоги до водія і пасажира, вони стають більш жорсткими. Нові норми будуть міститися в Законі про дорожній рух. Так, у разі сигналу про зупинку водій буде зобов’язаний:

  • Зупинити транспортний засіб на спеціально відведених ділянці або з’їхавши на узбіччя якомога правіше.
  • Тримати руки в поле зору поліцейського або посадових осіб військової інспекції безпеки дорожнього руху і не виходити з транспортного засобу без дозволу.
  • На вимогу поліцейського пред’явити посвідчення водія, техпаспорт, і, якщо ви порушили ПДР – страховку.
  • Виходити з автомобіля потрібно тільки на вимогу поліцейського.
  • Пасажир при цьому також зобов’язаний перебувати на своєму місці до відповідного розпорядження або вимоги поліцейського, а на його вимогу – вийти з машини.

Норма вступить в силу після того, як почне діяти закон №2695.

Забрати машину на штрафмайданчик можуть без понятих

Якщо раніше огляд водіїв на стан сп’яніння міг проводитися тільки в присутності двох понятих, то тепер це буде не обов’язково, якщо ці дії фіксуються на камеру співробітником поліції. Те ж стосується і тимчасового вилучення транспортних засобів – поняті не потрібні, якщо затримання буде проводитися з фото- і відеозйомкою.

Норма вступить в силу після того, як почне діяти закон №2695.

Камери

Штрафи з камер фотофіксації будуть приходити, якщо водій рухався по смузі громадського транспорту

Порушення правил проїзду по смузі громадського транспорту буде фіксуватися, а порушники отримають штрафи в розмірі 510 гривень. Перша така камера вже встановлена ​​на бульварі Дружби народів, 36 і працює з 15 лютого. Про це повідомив Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції.

Іспит для отримання прав буде проводитися по-іншому

МВС розробило проект постанови про зміну порядку видачі посвідчень водія та допуску громадян до транспортних засобів. Поки що проект не зареєстрований в Раді, а лише опублікований на сайті МВС для публічного обговорення. Запропоновані норми припускають, що здати «практику» після теорії можна буде протягом 2 років після здачі «теорії» водіння, а не протягом 3 місяців, – саме такий термін припускають діючі норми. Що стосується місця здачі, то проектом пропонується здавати водіння для категорій В, С1, С, D1, D (автомобілі, вантажівки, автобуси) – виключно в умовах дорожнього руху на певних територіальним сервісним центром МВС маршрутах, а не на майданчиках навчання, як зараз .

Щоб відкрити нову категорію, підтверджувати стаж водіння наявної категорії (навички управління, безперервний стаж) в разі прийняття законопроекту не буде потрібно.

Водійські права будуть містити більше інформації

В правах нового зразка вищезазначеним проектом пропонується вносити в формі кодів інформацію про обмеження, при яких дозволено керувати транспортними засобами. Це засіб корекції та / або захисту зору, окуляри, контактні лінзи, пов’язка на око, спеціальне оптичне пристрій, слуховий апарат / засіб для спілкування, протези кінцівок / ортези на кінцівки, протези верхньої або нижньої кінцівки, ортез на верхньої кінцівки.

Відповідна позначка з’явиться і в разі, якщо водій здавав іспит водіння на коробці «автомат».

Вступлять ці норми в дію, і яким буде остаточний перелік нових норм поки не відомо – документу ще належить пройти публічні обговорення, парламентські комітети і обидва читання.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!