Зеленський відповів на петицію щодо розмитнення «євроблях»

0
1708

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію щодо розмитнення «євроблях», заявивши, що направив відповідне звернення до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з проханням сприяти напрацюванню необхідних законодавчих ініціатив. Про це йдеться у відповіді Зеленського на петицію з вимогою виконати обіцянку щодо вирішення питання доступного розмитнення та знаходження на території України автомобілів європейської реєстрації.

За інформацією президента України, 9 листопада цього року відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому було розглянуто низку зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів щодо змін у податкових і митних правилах, які застосовуються до операцій з постачання в Україні та перевезення на митну територію України транспортних засобів.

За результатами проведеного обговорення профільним комітетом прийнято рішення підготувати і доопрацювати відповідний законопроект. Із цією метою народні депутати вирішили створити робочу групу під головуванням заступника голови комітету Олександра Ковальчука із залученням до її роботи Кабінету міністрів.

«Задля прискорення розв’язання проблемної ситуації та вироблення конструктивних рішень з урахуванням позицій усіх заінтересованих сторін мною надіслано звернення до голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова з проханням сприяти роботі зазначеної робочої групи та напрацюванню необхідних законодавчих ініціатив», – наголосив Зеленський.

До слова, за підрахунками аналітиків, через обмеження на імпорт вживаних авто українці втратили 40 млрд доларів. Це втрати за понад 20 років через неможливість покращити життя завдяки доступному авто.

Раніше представники громадської організації «Авто Євро Сила», що об’єднує власників так званих євроблях, себто нерозмитнених автомобілів на іноземних номерах пікетували Верховну Раду з вимогою ухвалити проект закону №3704 для запровадження доступного розмитнення вживаних авто. У проекті запропоновано скасувати ввізний акциз на легкові автомобілі та кузови до них, мотоцикли, причепи і напівпричепи та інші транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше. Згідно з підрахунками його авторів, це дозволило б зменшити ціни на вживані автомобілі десь вдвічі.

Нині ставки розмитнення складені таким чином, що вартість легалізації вживаного авто у деяких випадках сягає 250-650% від його митної вартості.

Проти законопроекту №3704 виступило міністерство фінансів. Як стверджував директор департаменту митної політики Олександр Москаленко, його ухвалення призведе до прямих втрат бюджету в розмірі близько 8 млрд грн.

Згідно з даними соцопитування, яке у травні 2020 року на замовлення CASE Україна зробив КМІС, більш як 82% опитаних українців повністю або частково погодилися, що автомобіль має бути доступним кожній сім’ї, щоб усі охочі могли скористатися його перевагами. І лише менш як 12% підтримують думку, що автомобіль не має бути доступним кожній сім’ї – щоб обмежити негативні явища, пов’язані з використанням автомобілів.

Більш як половина (54%) виступають за скасування акцизного податку та вікового коефіцієнта на імпорт вживаних авто в Україну й лише 22,7% хочуть залишити чинні ставки.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!