В Україні суд прийняв цікаве рішення щодо паркування автомобілів

0
2365

На думку Верховного Суду, тротуар є повноцінною складовою дороги.

Верховний Суд відмовив у задоволенні позову громадянина до Управління патрульної поліції про скасування рішення у справі про притягнення до адміністративної відповідальності позивача за ч. 1 ст. 122 КпАП у вигляді штрафу у розмірі 225 грн, пише Ліга.Закон.

Йдеться про те, що позивач здійснив зупинку автомобіля в зоні дії знаку “Зупинку заборонено”, чим порушив п. 8.4 “в” ПДР. Автомобіль позивача знаходився не безпосередньо на проїзній частині, а на тротуарі.

Згідно з розділом 33 ПДР України знак 3.34 “Зупинка заборонена” забороняє зупинку і стоянку транспортних засобів, крім таксі, що здійснює посадку або висадку пасажирів (розвантаження чи завантаження вантажу). Дія знаку поширюється лише на той бік дороги, на якому він встановлений. Таким чином, зупинка/стоянка транспортного засобу в зоні дії знаку 3.34 “Зупинку заборонено” створює об’єктивну сторону правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст. 122 КпАП.

Верховний Суд прийшов до висновку, що тротуар, як і проїзна частина, є складовими елементами дороги загалом. Тобто дорога – це не лише проїзна частина, по якій рухається автомобільний транспорт, але й пішохідна зона, в тому числі й тротуар. Тому дія заборонного знаку поширюється на всю дорогу (той бік дороги, де встановлено знак), елементом якої є тротуар, саме зовнішній край якого обмежує дорогу по ширині.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Будь ласка, введіть свій коментар!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.