В Мінінфраструктури пояснили, чому Україні потрібні платні дороги

0
592

Концесійні дороги сприятимуть розвитку економіки України. Про це заявив Міністр інфраструктури України Владислав Криклій під час зустрічі з Головою Глобального інфраструктурного фонду Джейсоном Лу сьогодні, 24 лютого 2020 року, передає прес-служба міністерства.

У зустрічі взяли участь представники Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації, Укравтодору, Команди підтримки реформ при Міністерстві інфраструктури України, Проектного офісу з розвитку державно-приватного партнерства SPILNO.

Владислав Криклій наголосив, що якомога швидше відновлення та розбудова мережі сучасних і безпечних автошляхів і запровадження для цього механізму концесії є стратегічним завданням Міністерства інфраструктури України: «Розгалужена мережа якісних і безпечних автошляхів є одним із найважливіших чинників успішного економічного розвитку України. Нам потрібно якомога швидше з’єднати українців сучасними дорогами і забезпечити бізнесу надійне автодорожнє сполучення. У цьому сенсі найбільш перспективним напрямком для прискорення розбудови мережі доріг відповідно до найкращих стандартів є залучення інвестицій у дорожню галузь через розвиток державно-приватного партнерства. Концесійні дороги сприятимуть розвитку економіки України – стимулюватимуть виробництво необхідних матеріалів і техніки, підготовку висококваліфікованих фахівців, розвиток туристичної галузі у регіонах та покращення сервісу автотранспортними компаніями. І в реалізації цього завдання ми також розраховуємо на підтримку фахівців Світового банку та інших міжнародних партнерів», – заявив Міністр інфраструктури України.

Наразі фахівці Світового банку розробляють на запит Міністерства інфраструктури України модель програми для пілотного проекту концесій на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг. Метою цього проєкту, фінансованого Глобальним інфраструктурним фондом (GIF), є надання підтримки Міністерству інфраструктури та Укравтодору у вивченні можливих варіантів залучення приватного сектору до робіт з покращення мережі автомобільних доріг, послуг з їх технічного обслуговування та експлуатації.

Нагадаємо, концесійні дороги – це нові траси, побудовані з нуля приватним інвестором. Компанія, яка зробила дорогу, може брати з водіїв плату за проїзд. Така дорога якісніша, вона скорочує шлях на 50-100 км з одного пункту до іншого, адже на автобані дозволяється вища швидкість руху. Таким чином, незабаром в Україні можуть з’явитися якісні, але платні дороги.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!