Стало відомо, скільки українці платять за обслуговування доріг

0
717

Кожен українець, який купує бензин, сплачує акцизний збір у розмірі приблизно 6 грн на 1 літр, який відправляється в Дорожній фонд.

У підсумку в Україні не існує безкоштовних доріг, проте 95% з них залишаються в поганому стані. Такий збір за користування дорогою платять не тільки водії, а й пасажири, які купують квиток.

“Це міф, якщо хтось думає, що дороги на заході платні, а у нас безкоштовні і беруться з повітря. За їх будівництво та ремонт платимо ми всі“, – говорить керівник створеної за ініціативою Мінекономрозвитку і західних партнерів уряду незалежної організації Офіс ефективного регулювання BRDO Олексій Гончарук.

Дорожній фонд почав роботу ще в січні минулого року і збирає приблизно 6 гривень з літра, які потім розподіляються на дороги, які з’єднують обласні центри населені пункти. Якщо в середньому автомобіль споживає вісім літрів пального на 100 км, то за проїзд по дорозі Київ-Одеса з кожного транспортного засобу на ремонт дороги йде близько 200 грн, підрахували в BRDO. А за дорогу з Києва до Чернігова автовласник заплатить 60 гривень. “Щоразу, коли ви їдете – ви платите за проїзд по дорозі“, – зазначає Гончарук.

У минулому 2018 році на дороги витратили понад 35 млрд гривень. А цього року на дорожнє покриття Країна витратить рекордні 56 млрд грн. Але, при всьому цьому, 95% доріг в країні залишаються в незадовільному стані. А 40% потребують капітального ремонту.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!