Як у Новій Зеландії перевиховують злісних порушників ПДР?

0
553

У Новій Зеландії ідеальні дороги, високі штрафи за порушення ПДР і лояльні умови придбання автомобіля – усе це нам розказали дві українські родини, які переїхали жити в найзеленішу країну світу.

Чому автомобілі у Новій Зеландії не можна паркувати у власному дворі? Чому водію з українськими правами страховка обходиться на 1000 доларів дорожче, ніж водію із новозеландськими? І що допомагає місцевим водіям дотримуватися майже всіх правил дорожнього руху?

Без автомобіля у Новій Зеландії – як без рук. Проте із парковкою – складно. Потрібно купити собі паркувальне місце, щоб мати, де залишити машину. У дворах ніхто не паркується.

За платні парковки доведеться дуже дорого заплатити – близько 100 гривень на годину на наші гроші. Утім, знайти будинок із парковкою – це, напевно, найскладніше при купівлі автомобіля.

З українськими правами тут теж можна їздити, але лише протягом першого року життя в країні. Далі треба переоформлювати. Сергій, який вже давно переоформив, друзів заспокоює, що це не дуже складно і навіть не дуже дорого як для Нової Зеландії.

«Можна конвертувати існуючі українські права в новозеландські, це коштує близько 150 доларів і займає в найсприятливішому варіанті приблизно 2 тижні. Залежить від того, скільки часу ви будете перездавати іспит з водіння або теорії», – розповідає Сергій.

Утім, є один нюанс, який змусить водія з іноземними правами оформити місцеві права швидше. Це страховка. Водію, наприклад, з українськими правами вона обійдеться на 1000 доларів дорожче, ніж водію із новозеландськими. По-перше, в країні є два види автомобільної страховки: та, що покриває ущерб, завданий вашому автомобілю учасником руху, і та, яка покриває будь-який ущерб, завданий вашій чи чужій машині.

Власник автомобіля купує страховку, яка йому більше подобається. Та яку б не купив – усі збитки в разі ДТП вона не покриє. Справа в тому, що місцеві компанії складають договір таким чином, що винний у ДТП водій все одно оплачує ремонт або якусь частину ремонту пошкоджених автомобілей. Встановлюється певний ліміт, наприклад 500 доларів. Якщо сума збитків в результаті аварії менша або дорівнює цій сумі – платить водій. Якщо перевищує, то водій платить 500 доларів, а страхова компанія доплачує ту суму, якої не вистачає для повного ремонту.

«При цьому у кожної страховки існує поняття ексцесу – це мінімальна сума, яку страховка покриє. Чим нижчий ексцес – тим дорожча страховка», – каже Сергій.

А порушувати правила дорожнього руху тут дуже дорого. Нова Зеландія – країна високих цін і заплутаних для нас, українців, правил. Утім, допоки дорога страховка і високі штрафи забезпечують безпеку водіння, то чому б і ні, життя ж дорожче.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!