Categories: Новини

Як зміниться життя водіїв після повернення техогляду

Share

Хоч дата введення техогляду вже вкотре переноситься, все ж ця процедура рано чи пізно не омине автомобілістів: згідно затверджених міжнародних документів, в Україні має бути впроваджений обов’язковий контроль за придатністю до експлуатації транспортних засобів. Наразі, якщо ознайомитись із текстом проекту закону, створеного у МІУ, щойно винесеного на громадське обговорення, приватні легкові чи прирівняні до них вантажні автомобілі вперше заїдуть на станції техконтролю у 2022 році. Комерційний транспорт – раніше, з моменту набуття чинності новим законом.

Що перевірятимуть на новому ТО?

У тексті документа наведено лише узагальнений перелік, а деталізувати всі операції автори пропонують вже згодом, актами Кабміну. Зараз відомо, що перевірці підлягатимуть: системи гальмового і рульового керування, зовнішні світлові прилади, шини та колеса; вимірюватимуть світлопропускання скла, контролюватимуть справність газобалонного обладнання (за наявності). Кожного разу проводитиметься ідентифікація ТЗ і його складових частин, систем, у тому числі встановленого (додаткового) обладнання та інших елементів, які безпосередньо стосуються безпеки дорожнього руху й охорони навколишнього природного середовища.

Нові штрафи

Звісно, якщо вводиться якась вимога, то має бути визначена й відповідальність за її невиконання. Отже, якщо проігнорувати необхідність проведення чергового ТО, або ж не надати патрульним відповідне свідоцтво про придатність ТЗ, доведеться сплатити штраф у розмірі 1700 грн. До того ж, експлуатація ТЗ без згаданого свідоцтва буде ще й заборонена, отже лише штрафом таке порушення не завершиться.

Відповідальність передбачена не лише для водіїв чи власників автомобілів: у разі порушення порядку видачі свідоцтва про придатність на станції контролю, керівництву (або власнику) акредитованої СТО доведеться поповнити держбюджет на 1700 грн. Якщо свідоцтво буде видане без фактичного проведення ТО – штраф складе 4250 грн.

Експерти, які, власне, й матимуть право проводити техогляди та ставити свою печатку на документи, теж не залишаться поза увагою: за порушення порядку проведення ТО передбачене стягнення від 2550 до 3400 грн. А якщо протягом року станеться ще одне порушення, – експерт втратить право роботи на 5 років.

Новим – сертифікація, вживаним – техогляд

У проекті, який розглядається, не буде вимоги щодо обов’язкової сертифікації вживаних транспортних засобів, які ввозяться на територію України. Натомість такі ТЗ підлягатимуть обов’язковому контролю технічного стану. Для нових ТЗ, як і зараз, імпортерам доведеться отримувати сертифікати відповідності.

Також у проекті є чимало змін, які стосуються комерційних перевізників та їхнього транспорту: щодо використання тахографів та обмежувачів швидкості, отримання водіями «свідоцтва про професійну компетентність», придорожні техогляди та інше, про що ми окремо розповімо згодом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Leave a Comment

View Comments

  • а в цей час перевантажені фури з цукерками і надалі розбиватимуть дороги під вигуки про необхідність автокефальної церкви у 21 сторіччі

Опублікував
Скарбик Павло

Останні записи

Новий Kia Sportage показали на зображеннях без камуфляжу

Sportage залишається найпопулярнішим кросовером у гамі Kia. Продаж машини з кожним роком тільки зростає, а…

06.05.2024

Дослідження: електромобілі виявилися надійнішими за машини з ДВЗ

ADAC опублікував свою статистику поломок за 2024 рік, яка показує, що електромобілі продовжують залишатися надійнішими…

06.05.2024

Китайський автопром зайняв понад 30% світового авторинку

У березні 2024 року на китайські автомобілі припало 33% від загального обсягу світового продажу автомобілів,…

06.05.2024

Новий електричний Mercedes-Benz G-Class випробували на льоду

Mercedes-Benz обіцяє, що майбутній EQG, також відомий як електричний варіант G-Class, стане справжнім позашляховиком. Є…

05.05.2024

Електромобілі проти машин з ДВЗ: названі найнадійніші машини

Експерти опублікували статистику поломок ADAC за 2024 рік, що підтверджує, що електромобілі залишаються надійнішими за автомобілі…

05.05.2024

Моделі Polestar отримають супершвидку зарядку за 10 хвилин

Шведські електромобілі Polestar отримають супершвидку 10-хвилинну зарядку. Шведський виробник електромобілів Polestar спільно з компанією StoreDot,…

05.05.2024