Ціни на бензин в Україні різко зміняться

0
971

Через зростання світових нафтових котирувань і знеціненні гривні шаленими темпами зростають ціни на паливо.

Про це зазначають ЗМІ.

Для підвищення ціни на паливо в Україні докладає свою руку і Росія, яка вже доволі давно намагається заборонити Білорусі експорт нафтопродуктів на територію держави, що може спричинити дефіцит та підняття ціни. Проте експерти відразу ж відзначають, що подібний сценарій малоімовірний.

Крім того провідні спеціалісти відзначають, що світові ціни на нафту занадто перебільшені, та можуть будь-якого моменту впасти донизу.

Разом з тим варто відзначити, що перша половина осені “порадувала” українців неприємним сюрпризом – бензин на заправках дорожчає рекордними темпами, мало не щодня долаючи “психологічну позначку”.

Так, середні ціни на бензин А-95 на заправках з 3 серпня по 3 жовтня зросли на 10% – до 32,3 грн за літр, дизельне паливо подорожчало на 11% – до 30,2 грн за літр. На АЗС же найбільших компаній на кшталт WOG, ОККО, Shell літр 95-го обійдеться майже в 35 грн, а дизеля – 32,5 грн.

Експерти відразу ж пояснили, що побідне збільшення ціни на українському ринку передусім пов’язане зі збільшення вартості нафти на світових ринках. Зокрема, з середини серпня до початку жовтня котирування нафти марки Brent виросли майже на 20%.

Більше того за прогнозами експертів, до кінця цього року нафта може подорожчати до 100 доларів за барель.

Відомий фінансовий аналітик Олександр Мартиненко відзначив, що ціни на нафту можуть поповзти нагору напередодні введення чергових американських санкцій проти Ірану, який є одним з найбільших експортерів “чорного золота”.

“На фінансових ринках зміцнюються очікування, що інші країни – члени ОПЕК не можуть або недостатньо мотивовані, щоб компенсувати відповідні втрати світового обсягу поставок нафти”, – зазначив він.

У свою чергу, директор спеціальних проектів Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев відзначив, що прогнози засновані на бажаннях зацікавлених осіб. Так, він відзначив, що реальна вартість нафти на даний момент набагато нижча ніж вона є на світових ринках.

“Всі ці прогнози засновані на бажаннях, які є у тих, хто зацікавлений в збільшенні обсягів спекулятивного капіталу на фондових, валютних і сировинних ринках. Природно, в цих прогнозах не враховуються інтереси імпортерів нафти, які будуть страждати від тих котирувань, які ми, можливо, побачимо в найближчі місяці, – зазначив експерт. – Що ж стосується реальної вартості нафти, якщо відкинути ці інформаційні спекуляції, то вона становить приблизно 35-40 дол за барель. Все інше – спекулятивна складова, яка визначається обсягами припливу і відпливу нічим не забезпечених грошей на біржах”.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!