Ціни на вживані електрокари в Україні пішли вгору

Час читання: 2 хв.
0

В Україні в серпні 2024 року після тривалого періоду зниження середньої ціни на вживані електромобілі спостерігалося підвищення їх вартості, про що повідомив Інститут досліджень авторинку.

Зокрема, середня вартість вживаних електрокарів у серпні склала 15 300 доларів, що на 300 доларів більше порівняно з липнем 2024 року.

Фахівці Інституту досліджень авторинку наразі не можуть точно пояснити причини підвищення цін у серпні. Ймовірно, це пов’язано з можливістю запровадження військового збору у розмірі 15% на першу реєстрацію нових і вживаних авто (включно з електромобілями), про що йшлося в урядовому законопроєкті щодо наповнення державного бюджету в умовах воєнного стану, який було внесено до Верховної Ради 18 липня 2024 року.

У кінцевій версії законопроєкту, зареєстрованій наприкінці серпня, ця норма була вилучена. Представники автоімпортерів переконали уряд і депутатів не вводити військовий збір, оскільки це могло призвести до падіння продажів нових автомобілів на 30-70%. Проте на тлі цієї інформації українці активно купували автомобілі, зокрема й електромобілі, що могло вплинути на тимчасове зростання цін.

Що буде з цінами на електрокари в майбутньому, покаже час. Є ймовірність, що вони знизяться, оскільки після хвилі покупок через можливий військовий збір, підвищеного попиту на ринку немає.

У серпні 2024 року в Україні було продано 9 400 нових та вживаних електромобілів, що на 35% більше порівняно з липнем та на 68,5% більше, ніж у серпні 2023 року. Такий високий рівень продажів електрокарів в Україні спостерігався вперше.

Серед нових електромобілів у серпні лідерами продажів стали Honda M-NV, BYD Song Plus, Volkswagen ID.4, Zeekr 001 і Nissan Ariya, які переважно завозяться з Китаю. У сегменті вживаних електрокарів найбільший попит мали Nissan Leaf, Tesla Model Y, Tesla Model 3, Hyundai Kona EV та Volkswagen e-Golf.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!