Увімкнути ближні фари або ходові вогні поза населеними пунктами. Чому цю норму повинні виконувати водії

0
367

З 1 жовтня водії зобов’язані вмикати денні ходові вогні або ближнє світло фар на дорогах поза містом, повідомили у поліції. Світло робить автомобілі більш помітними на дорозі. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

Така норма повинна знизити кількість дорожньо-транспортних пригод, зазначила керівник прес-служби департаменту патрульної поліції Яна Кутова. За порушення норми передбаченні штраф або попередження.

“З 1 жовтня під час руху поза населеними пунктами необхідно вмикати денні ходові вогні або ближнє свотло фар. За порушення передбачена адміністративна відповідальність. Патрульні можуть стягнути штраф у сумі 425 грн”, – розповіла Кутова.

Правило щодо ближнього світла фар або денних ходових вогнів почало діяти в Україні у 2013 році. Першими цю норму запровадили Скандинавські країни – близько 20 років тому. У цих країнах вдалося знизити кількість ДТП на 10-15%.

Ближнє світло і штрафи за порушення в інших країнах

Ближнє світло фар використовують у більше 20 країнах світу. Якщо водій не увімкнув фари або ходові вогні, його оштрафують. В Естонії за порушення правил дорожнього руху можуть оштрафувати до 200 євро, майже у 20 разів більше, ніж у Латвії.

За досвідом інших країн, норма знизила кількість ДТП на 10-15%

У Литві штраф близько 80 євро. Найбільші штрафи у Норвегії – більше 200 євро. Окрім Північної Європи та Балтійських країн, ближнє світло потрібно вмикати у країнах Центральної Європи, на Балканах та у деяких країнах Підвенної Європи.

Втім, часові проміжки дії правила можуть відрізнятися. Наприклад, для автомобілістів Молдови таке правило актуальне з 1 листопада по 31 березня, а у Хорватії – з останньої неділі жовтня до останньої неділі березня.

Однак у деяких європейських країнах вмикати ближнє світло не є обов’язковим правилом. Воно може бути рекомендованим або діє лише для мотоциклів. Серед таких країн Німеччина, Австрія, Велика Британія, Франція, Іспанія, Португалія, Греція.

Видимість авто та інші водії

Авто з увімкненими фарами більш помітне не лише для водіїв, але і для пішоходів, зазначив головний редактор сайту dtp.kiev.ua  Влад Антонов. Сам їздить із ввімкненим ближнім світлом навіть у місті, каже Антонов. Але деякі водії економлять лампочки, заміна яких коштує 100-200 гривень.

“Видимість автомобілів навіть у зеркалах заднього виду дуже відрізняється з фарами та без них. Водій не перелаштується, якщо бачить ваше авто з включеним світлом фар. Якщо йде дощ або похмура погода, і ви їдете без ближнього світла, то звичайно усі будуть перед вами перелаштовуватися, порушувати. Ви таким чином можете ще й підставити людину. Вашого авто не видно, а ви, наприклад, повернули”, – пояснив Антонов.

Пішоходам, особливо поза містом, слід піклуватися про видимість свого авто, додав Антонов. Особливо це стосується трас, маленьких населених пунктів, доріг, де немає узбіччя. При цьому Антонов радить пішоходам  вдягати світлий одяг, додавати елементи, які відбивають світло.

Минулого тижня в Україні почали діяти нові правила паркування. Повністю вони запрацюють лише після ухвалення необхідних нормативних актів. Новими правилами передбачено, що сума штрафу буде у двадцять разів більша, ніж коштує година паркування. Нові правила передбачають також оплату за послуги евакуатора і стоянку на штрафмайданчику, якщо автомобіль забере евакуатор.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!