Експерти прогнозують, що автогаз в Україні коштуватиме понад 40 грн за літр

Час читання: < 1 хв.
0
Експерти прогнозують, що автогаз в Україні коштуватиме понад 40 грн за літр

Експерт аналітичного агентства “НафтоРинок” Олександр Сіренко прогнозує, що до кінця 2024 року ціна автогазу в Україні перевищить 40 грн за літр.

Згідно з його прогнозом, у вересні цього року ціна автогазу на АЗС складе 33-35 грн за літр через підвищення акцизів. Однак уже з жовтня очікується, що ціни зростуть ще більше через санкції на пропан-бутан з країни-агресора, що вплине на ціни на кордоні.

Що стосується бензину та дизельного пального, то експерти очікують лише незначне підвищення цін до кінця 2024 року. Вони вважають, що ціни на ці види пального можуть навіть знизитися через зменшення світових цін на нафту, незважаючи на підвищення акцизів.

Реклама

Щодо економічності використання автомобілів з ГБО, то при ціні автогазу в 40 грн за літр, порівняно з нинішніми цінами на бензин і дизель, експерти Інституту досліджень авторинку вважають, що експлуатація автомобілів з ГБО стане менш вигідною. Це пояснюється тим, що такі автомобілі споживають на 20-30% більше пального.

Проте деякі аналітики паливного ринку вважають, що навіть з підвищенням акцизів експлуатація автомобілів з ГБО залишиться економічно вигідною, хоча і меншою, ніж до підвищення акцизів.

На даний момент середня ціна автогазу в Україні становить 31,01 грн за літр. Найвищі ціни зафіксовані в Донецькій та Чернігівській областях — 31,49 грн за літр, а найнижчі — у Вінницькій та Закарпатській областях — 30,63 грн та 30,76 грн відповідно.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!