Новини

Підвищення штрафів за п’яне водіння: Що змінилося і як це вплине на водіїв

Share

В Україні водіння в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння карається серйозними штрафами і можливим позбавленням водійських прав. Штрафи можуть варіюватися від 17 до 51 тисячі гривень, а термін позбавлення прав може досягати десяти років. Під час воєнного стану можливе вилучення автомобіля вже після першого порушення.

Водіння в стані сп’яніння є одним з найбільш серйозних правопорушень на дорогах України, і законодавство передбачає жорсткі санкції для порушників. На сьогодні адміністративні покарання залишаються основними, проте вони стають дедалі суворішими.

При першому порушенні водій може отримати штраф у розмірі 17 тисяч гривень та бути позбавленим прав на керування автомобілем на один рік. За повторне порушення протягом року штраф зростає до 34 тисяч гривень, а термін позбавлення прав збільшується до трьох років. Якщо ж водій вчинить порушення втретє за рік, штраф досягає 51 тисячі гривень, а права позбавляються на десять років. В умовах воєнного стану можливість вилучення автомобіля стає актуальною вже після першого порушення.

За відмову від проходження медичного огляду водій отримує штраф, що дорівнює штрафу за водіння в нетверезому стані – від 17 до 51 тисячі гривень, а також позбавлення прав на термін від одного до десяти років. Крім того, передбачено штраф у розмірі 3 400 гривень за передачу керування автомобілем особі, яка перебуває в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

У випадку, якщо водій після аварії вживе алкоголь чи інші заборонені речовини, його чекає штраф у розмірі 34 тисячі гривень і позбавлення прав на три роки. Торік в Україні було змінено процедуру перевірки на сп’яніння, і тепер огляд має проводитися у присутності двох свідків або з відеозаписом. Ці нововведення також стосуються перевірки впливу лікарських засобів, що знижують увагу або швидкість реакції.

Допустима норма алкоголю в крові для водіїв в Україні становить 0,2 проміле, що залишає дуже мало простору для помилок. Будь-яке перевищення цього рівня призводить до штрафу і втрати прав.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Головний редактор видання UaMotors. Захоплюєтся технологіями та новими автомобілями.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Штраф

Останні записи

Розробник автопілота Tesla шокував світ своєю останньою заявою

Американське бізнес-видання опублікувало критичний матеріал про компанію Tesla, в якому йдеться про умови праці у…

16.09.2024

Зовнішність оновленого Renault Austral розкрили до прем’єри

Зовнішність оновленого Renault Austral розкрита до офіційної прем'єри. Хоча модернізований позашляховик надійде в продаж не…

16.09.2024

Відбувся офіційний дебют Volkswagen Transporter нового покоління

Volkswagen представив нове покоління свого популярного фургона середнього класу – Volkswagen Transporter T7. Модель доступна…

16.09.2024

Названо головну перевагу китайських електрокарів

Китайські електромобілі продовжують зміцнювати свої позиції на світовому ринку, поступово витісняючи великі західні автомобільні бренди.…

16.09.2024

BMW випустила обмежену партію сучасних X5, виконаних у стилістиці кросовера кінця 1990-х

Баварська компанія почала продаж спеціальної версії кросовера X5 Edition 25 Jahre, призначеної для канадського ринку…

16.09.2024

Новий зелений знак обмеження швидкості з’явився на дорогах Європи

У деяких європейських країнах вже можна побачити дорожні знаки круглої форми з зеленим обідком. Наразі…

15.09.2024