Українські АЗС у вересні вже почали піднімати ціни на пальне

Час читання: 2 хв.
0

Після набуття чинності закону про підвищення акцизів на пальне з 3 вересня 2024 року українські автозаправні станції почали піднімати ціни на бензин, дизельне паливо та автогаз. Хоча наразі зміни незначні, це може бути лише початком.

На сьогодні середня ціна бензину А-95 на українських АЗС становить 56,68 грн за літр, дизельного пального – 52,87 грн за літр, а автогазу – 29,86 грн за літр. У всіх областях середня ціна бензину вже перевищила 56 грн за літр, але найдешевше заправити бензиновий автомобіль можна в Закарпатській області, де бензин А-95 коштує в середньому 56,06 грн за літр.

Закарпаття також має найнижчі ціни на дизельне паливо та автогаз. Дизельне паливо там коштує в середньому 51,74 грн за літр, а автогаз – 29,51 грн за літр. На Вінниччині ціни на автогаз близькі до закарпатських.

Реклама

Невеликі мережі роздрібних АЗС досі пропонують бензин за цінами нижче 54 грн за літр. Наприклад, у мережі “Фактор” бензин А-95 коштує 53,70 грн за літр, у “Маркет” – 53,49 грн за літр, а у SUN OIL – 53,50 грн за літр. Для порівняння, у преміальних мережах WOG та ОККО бензин А-95 коштує 59,99 грн за літр, а в SOCAR – 60,99 грн за літр.

Згідно з даними Інституту споживчих експертиз, якість дизельного пального в Україні значно покращилась у 2024 році. Це сталося завдяки забороні на продаж пального стандартів Євро-3 та Євро-4, запровадженій у січні 2024 року, а також посиленню контролю над нелегальним виробництвом пального.

Новий закон передбачає поступове підвищення акцизів на пальне до рівня Євросоюзу, з останнім етапом підвищення, запланованим на 1 січня 2028 року.

Експерти прогнозують, що в вересні 2024 року ціни на пальне можуть підвищитися через нові акцизи. Однак ціни на бензин і дизельне паливо можуть залишитися стабільними через незначне підвищення акцизів на ці види пального. Вартість автогазу, ймовірно, зросте більше, оскільки акцизи на нього були підвищені суттєвіше.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!