За кермом авто в Україні можуть дозволити їздити без прав: законопроект

0
264

Українському Парламенту пропонують скасувати обов’язковість наявності водійських прав, технічного паспорта та автоцивілки у водіїв автомобілів під час кермування.

Такий законопроект зареєстровано у ВРУ, передає “Сегодня“.

Автори законопроекту вважають, що варто буде внести ці документи до електронної бази патрульних. Це, за розробкою нардепів, спростить ідентифікацію кермувальника та дозволить легше з’ясувати його права на водіння автомобіля.

Разом з тим, законопроект пропонує дві основні зміни.

По-перше: кермувальникам-іноземцям, які мають українське посвідчення водія, дозволять не возити його щоразу зі собою. Натомість закордонне водійське посвідчення треба буде завжди мати при собі, адже у базу поліції його не реєструватимуть.

По-друге: автори законопроекту пропонують скасувати норму, за якою водіїв позбавляють прав через деякі порушення, зокрема аварії, їзду на червоне і т.д., з видачею тимчасового посвідчення до рішення суду (на 3 місяці).

Автор законопроекту, депутат від БПП Павло Різаненко розповів виданню, що під час зупинки правоохоронцями кермувальнику, який не матиме при собі посвідчення, достатньо буде назвати правоохоронцям своє ім’я, прізвище та дату народження. Інша інформація (зіскановане посвідчення, технічний паспорт та номер поліса “автоцивілки”, якщо він оформлений в електронному вигляді) будуть в реєстрі.

Разом з тим, у випадку, якщо ідентифікувати водія за такою схемою не вийшло, згідно з новим законопроектом, кермувальник муситиме під’їхати з правоохоронцями до найближчого відділку для з’ясування обставин.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!