Коли почнеться розмитнення автомобілів через “Дію”: останні новини

Час читання: < 1 хв.
0
Коли почнеться розмитнення автомобілів через

В Україні планують впровадження розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації через мобільний додаток “Дія”, і ця послуга може стати доступною до кінця 2024 року.

Ідею запровадження розмитнення через “Дію” кілька років тому висунув Міхеїл Саакашвілі, який на той час очолював Виконавчий комітет Нацради реформ України. Тоді обговорювали різні варіанти онлайн-розмитнення автомобілів.

Реклама

На початку 2023 року Верховна Рада зареєструвала законопроєкт, що передбачав запровадження розмитнення через додаток “Дія”. Однак законопроєкт був відхилений через невдоволення депутатів формулою розмитнення євроблях, яка, на їхню думку, могла б негативно вплинути на надходження до державного бюджету.

У грудні 2023 року у Верховній Раді з’явився новий законопроєкт №10380, що також пропонує розмитнення через “Дію”, але з новою формулою для євроблях. Ця версія законопроєкту досягла компромісу між сторонами.

У квітні 2024 року законопроєкт №10380 був ухвалений у першому читанні. Наразі його готують до другого читання у парламенті. Згідно з інформацією від Інституту досліджень авторинку, підготовка до другого читання триває активно, і документ має шанси бути ухваленим цього року. Це означає, що розмитнення автомобілів через “Дію” може стати доступним до кінця 2024 року.

Планується, що при розмитненні автомобілів через додаток “Дія” митна вартість визначатиметься на основі вартості нового легкового автомобіля відповідної моделі з урахуванням коефіцієнта віку. Водночас, розмитнення автомобілів на митниці також залишиться можливим.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!