НБУ пояснив, на скільки подорожчає бензин та дизель після підвищення акцизів

Час читання: 2 хв.
0
НБУ пояснив, на скільки подорожчає бензин та дизель після підвищення акцизів

Восени 2024 року в Україні очікується підвищення цін на бензин, дизельне паливо та автогаз через зростання акцизів. Прогноз Національного банку України (НБУ) в інфляційному звіті за липень 2024 року вказує на те, що ціни на паливо зростуть, але темпи цього зростання суттєво сповільняться.

Зокрема, якщо у червні 2024 року паливо подорожчало на 25,5%, то до грудня, згідно з прогнозом НБУ, ціни зростуть лише на 12%.

Восени 2024 року ціни на паливо можуть зростати нерегулярно, залежно від того, як довго вистачатиме запасів пального, ввезеного за старими акцизами. Можливо, ці запаси швидко вичерпаються. Додатково, деякі мережі АЗС можуть закрити частину своїх резервуарів, якщо уряд введе авансовий платіж податку на прибуток, пов’язаний з обсягом резервуарного парку.

Реклама

НБУ також прогнозує підвищення цін на паливо через ослаблення гривні, що має відстрочений ефект. Однак вважається, що з початку 2025 року зростання цін на пальне сповільниться до 4% завдяки зниженню цін на нафту.

Нагадаємо, що 1 вересня 2024 року розпочнеться перший етап підвищення акцизів на пальне відповідно до законопроєкту №11256-2, який був ухвалений Верховною Радою 18 липня 2024 року. Акциз на автогаз зросте з 52 до 148 євро за 1000 літрів, на бензин — до 242 євро, а на дизельне паливо — до 177 євро за 1000 літрів.

Директор консалтингової компанії А-95, Сергій Куюн, вважає, що навіть після підвищення акцизів експлуатація автомобілів з ГБО залишиться економічно вигідною. Однак експерт з енергетичних питань, Геннадій Рябцев, закликає українців відмовитися від автомобілів з ГБО, оскільки після підвищення акцизів ринок зрідженого газу в Україні може припинити існування.

Однак, як саме підвищення акцизів вплине на роздрібні ціни, поки невідомо, оскільки підвищення акцизів може бути частково компенсовано зменшенням роздрібної націнки.

 

 

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!