Україна розглядає зміни у порядку вилучення водійських посвідчень

Час читання: 2 хв.
0
Україна розглядає зміни у порядку вилучення водійських посвідчень

Згідно з законопроєктом №11365, зареєстрованим у Верховній Раді України 21 червня 2024 року, можуть бути внесені зміни до порядку вилучення водійських посвідчень в Україні. Основна мета цього законопроєкту полягає у вирішенні проблемних питань, пов’язаних із запровадженням інституту досудового розслідування кримінальних проступків (дізнання), який був введений з 1 липня 2020 року.

Однією з пропозицій законопроєкту є внесення змін до статті 148 Кримінального процесуального кодексу України, що стосується тимчасового обмеження у користуванні спеціальним правом та тимчасового вилучення документів, що засвідчують користування цим правом. Згідно із запропонованими змінами, право на тимчасове вилучення водійських посвідчень у законно затриманих осіб буде надаватися слідчим, дізнавачам, прокурорам та іншим уповноваженим посадовим особам у випадках, передбачених статтями 208 або 298-2 КПК України.

Це заходить у рамках запобігання кримінальному правопорушенню або для припинення інших порушень, а також для забезпечення безперешкодного проведення кримінального провадження. При цьому буде складено відповідний протокол про тимчасове вилучення посвідчення водія.

Окрім цього, з 16 липня 2024 року в Україні вступив в дію новий закон про мобілізацію та військовий облік, який передбачає можливість тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами для водіїв, які порушують правила мобілізації. За рішенням суду, їм можуть тимчасово обмежити право керування автомобілем, якщо вони не виконують вимоги щодо оновлення військово-облікових даних протягом 60 днів.

Також згідно з новим законом, українські автомобілісти під час перереєстрації транспортних засобів будуть перевірятися за Державним реєстром санкцій. Особи, які перебувають у цьому реєстрі, не матимуть можливості зареєструвати або перереєструвати свій автомобіль.

Таким чином, в Україні вводяться нові законодавчі норми, спрямовані на підтримку правопорядку та виконання закону у сфері дорожнього руху та військової мобілізації.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!