В Україні продовжує дорожчати паливо – водіїв попередили, що буде далі

0
227

За останній місяць бензин та дизель додали у ціні, в середньому, 1,5 гривні за літр. Про те, чому дорожчає паливо, хоча водії заправляються дедалі рідше, розповів “Мінфін”.

Зростання за останній місяць – не межа, заправники продовжують переписувати цінники. За останні кілька днів – з 12 по 15 квітня – бензин А-92 подорожчав ще на 10 копійок (до 51,46 гривень за літр), А-95 – на 5 копійок (до 54,44 гривень), дизель – на 2 копійки (до 54,64 гривень).

Ситуація із цінами на пальне в Україні відрізняється від регіону до регіону. “Все залежить від особливостей логістики. Наприклад, раніше бензин і дизель масово возили через польський кордон. Тому в західних областях ціни на АЗС були одними з найнижчих. Зараз ситуація змінилася – польський кордон став “непроїзним”, а паливо поїхало переважно через південні. кордони. Тепер найнижчі цінники на Одещині. На заході країни вони виросли, оскільки нам доводиться возити ресурс до Львова через Одесу”, – пояснили експерти.

У Києві бензин А-95 у мережі коштує 50,99 гривень за літр. В Одесі ця сама марка палива продається за 50,29 гривень. Водночас у Луцьку цінник сягає 51,29 гривень, а у Львові – 51,99 гривень. Така ж найвища ціна і, наприклад, у Запоріжжі. Найдорожчий “п’ятий” бензин – за 55,47 гривень – у Чернігівській області, але останніми днями цінники тут уже не ростуть.

Як пояснив “Мінфіну” керівник агентства “А-95” Сергій Куюн, є дві причини зростання цін на пальне. Перша – подорожчання нафти та нафтопродуктів.

“З початку року котирування на нафту зросли на 15%. Якийсь час роздрібні ціни на паливо на вітчизняних АЗС на цей тренд ніяк не реагували. Не в останню чергу тому, що мережі зробили дуже великі запаси, і на ринку був очевидний перелив. Але нові партії надходять вже за новими цінами, оскільки виробники нафтопродуктів підвищують прайси після зростання нафтових котирувань”, – каже Куюн.

Кожен додатковий долар у котируванні нафти – це до плюс 50 копійок на літрі бензину чи дизеля. Стрибок цінника із 90 до 100 доларів, якщо він буде, це дуже серйозно – подорожчання літра палива на 5 гривень.

Експерти прогнозують, що якщо ціни на нафту на світовому ринку зростуть із нинішніх 85-90 до 100 долара за барель, то бензин та дизель в Україні подорожчають приблизно до 60 гривень.

Друга причина подорожчання палива на українських АЗС – це валютні коливання. Офіційний курс підскочив із понеділка на 17 копійок, НБУ встановив його на 16 квітня на рівні 39,5737 гривень/долар – це новий максимум. Для порівняння тиждень тому офіційний курс американської валюти був на рівні 38,99 гривень. Багато банків продають долар уже дорожче за 40 гривень.

“Оскільки основні обсяги автопалива українські компанії закуповують за кордоном, валютний курс безпосередньо впливає на цінники на наших АЗС. Кожна “зайва” гривня в курсі – це плюс 50-60 копійок на літрі палива”, – каже Мельничук.

Підпишись на нас в Google НОВИНИ, щоб отримувати більше свіжих новин!